Detta är ett blogginlägg inom ramen för “Löpträning med Snabba Fötter” som kommer läggas upp med länk till höger här på bloggen.

Jag har fått frågan hur man kan göra för att komma igång med sin löpning. Är man inte riktigt igång med sin löpning kan det ju bero på många olika saker. Man kan ha varit sjuk eller skadad en längre tid, man kanske har satsat mer på annat som skola, jobb eller annan aktivitet. Eller så har man helt enkelt inte varit nyfiken på löpning tidigare men nu känner att man vill ge det en chans.

Men löpning är ju en idrottsgren som kan vara ganska jobbig, man får ju liksom inget gratis som att glida nerför på längdskidor eller rulla nerför på cykel.I löpning är det bara att trampa på, annars kommer vi ingenstans. Så hur gör vi då? Hur kan vi tänka? Jag tror att ett vanligt misstag är att vi springer för fort. Och vi springer för fort för att vi ”tycker” att vi borde kunna springa i en viss fart eftersom vi kunde det när vi var yngre, innan skadan eller träningsuppehållet. Och springer vi för fort så kanske vi bara klarar 5-10 minuter och sen är vi helt slut och får gå hem igen. Då kanske det inte var så roligt, i värsta fall kanske det känns som ett misslyckande. Därför ska vi börja springa sakta, saktade än vad vi kanske egentligen tycker att vi ska göra. Och nu säger kanske någon, att jag kan inte springa hur sakta som helst, men alla kan vi springa ”på stället”, dvs vi kommer ingenstans alls och det är sakta, alltså kan vi. Att steget är annorlunda är en annan sak. Så spring sakta från början. Och lägg in lite gåpauser, t ex spring 3 minuter och gå 1 minut. Spring 3 minuter och gå 1 minut. Och lägg in dessa gåpauserna med en gång, vänta inte tills du är trött. På så sätt kan du orka hålla på en längre stund. Nästa gång kanske du springer 4 minuter och går 1 minut, springer 4 minuter och går 1 minut. Sen kanske du testar med att springa 6 minuter och gå 2 minuter, springa 6 minuter och gå 2 minuter. Våga lägga in pauser.

En stor del är det mentala och när vi börjar med något nytt är det viktigt att vi tycker att det känns okej, annars vill vi inte fortsätta. Så välj att springa sådana pass så att du känner dig nöjd efteråt, att du klarade av något, vad det är spelar mindre roll. Men om du t ex springer alldeles för fort och du är helt slut efter 8-10 minuter och går hem, jag du kanske det inte var så roligt och du känner dig inte så lockad av en ny springtur. Välj istället ett träningsupplägg som funkar, så att du blir nöjd och glad och är sugen på att snart sticka ut och testa igen.

högbo 110

Se till att träna träningspass du känner dig nöjd med, då vill du oftast testa snart igen!

Share Button