Detta är ett blogginlägg inom ramen för “Löpträning med Snabba Fötter” som kommer läggas upp med länk till höger här på bloggen.

Är det farligt att springa? Ska vi vara rädda för att skada oss så fort vi bestämmer oss för att springa en runda? Ibland låter det nästan så lite här och där. Visst kan det vara bra att träna lite styrketräning och då helst styrkeövningar inriktade mot löpningen om det är av den anledningen vi styrketränar. Men jag tycker det är lätt till att styrketräningen får lite väl stort utrymme jämfört med att faktiskt springa. Återigen alltså, vi blir bra på det vi tränar, det verkar inte kunna sägas tillräckligt många gånger!

Men löpning är populärt nu och då har ordet löpstyrka blivit något som är kan säljas in och går att koppla det till skadebiten, för ingen vill ju bli skadad. Men ordet löpstyrka var inte så mycket på tapeten för t ex 20 år sedan och jag kan inte påstå att vi löpare var mer skadade då än nu. Och ja, jag sprang även då, jag är alltså ingen nybörjare. Och även om jag inte är så insatt i fotboll och ishockey så är jag osäker på om motsvarande begrepp finns där, alltså fotbollsstyrka och ishockeystyrka. Så varför har det blivit såhär nu inom löpningen? Kanske just för att det är lätt att sälja in och för att vi kan behöva lite löpstyrka om vi ”tvunget” vill ändra vårt löpsteg.

Med detta vill jag inte säga att styrketräning för löpare är något dåligt, men jämfört med att faktiskt springa så får det ibland lite för stort utrymme. Och det är ju tråkigt om det pratas så mycket om löpstyrka för att vi inte ska skada oss så att det gör att vi blir rädda för att springa. I så fall ser det väl snart ut som så att ”åh, jag vill börja springa, men först måste jag väl hänga på gymmet ett år!” ;-)

åre lucia 313 snabbafotter

Var inte rädd för att springa!

Share Button