Detta är ett blogginlägg inom ramen för “Löpträning med Snabba Fötter” som kommer läggas upp med länk till höger här på bloggen.

Jag har tänkt skriva lite om mina tankar om träning på löpband och när jag nyligen blev ombedd att göra det så blev det så mycket enklare att ta tag i det. I detta blogginlägg kommer jag fokusera på lite allmänt om att träna löpning på löpband för att i ett kommande blogginlägg ge lite mer förslag på träningspass som jag tycker fungerar bra på löpband.

Många är av åsikten att springa, det måste man göra utomhus. Men jag är absolut inte av den åsikten. Jag har sprungit många träningspass på löpband och kommer fortsätta med det. Många idrotter tränas både utomhus och inomhus så varför skulle inte löpning också kunna tränas både utomhus och inomhus? Okej, springer man utomhus så förflyttar man sig och får se mer, men hur långt kommer man i en roddmaskin, stakmaskin eller på en spinningcykel, träningsredskap som i de allra vanligaste fall står inomhus.

Springa på löpband kan man ju göra året runt, men visst är det vanligast under den tiden på året som vi är på väg in i nu. Det har redan hunnit bli både mörkt och kallt och snart kanske vi har snö och hala vägar också. Själv har jag inget emot att springa på snö och kylan kan jag klä mig tillräckligt bra mot, men när det är halt ute, då är det inte roligt längre. Och för egen del kan jag erkänna att löpbandet har räddat träningen för mig många gånger, hade jag inte kunnat springa på löpband så är det många löppass som inte blivit av. Och som bekant så är de bästa träningspass de träningspass som faktiskt blir av. Och nej, jag äger inget löpband så jag kan inte springa i vardagsrummet även om det hade varit enklare. Jag har helt enkelt tagit mig till något gym som har okej löpband. Så vad ni gör, känn inte att ni har dåligt samvete för att ni väljer att springa på löpband ibland. Tänk istället att ibland är det det bästa träningspasset för dig.

Hur är det då att springa på löpband? För väldigt många år sedan så var det inte så vanligt med löpband och den gången man tog några stapplande konstiga steg på ett löpband var när man skulle prova ut årets löparskor i någon löparbutik. Nu har löpbanden tagit sig in på gymmen och väldigt många känner sig bekväma med att springa på löpband. Och är det nytt för dig, så var inte rädd för att testa. Det går jättebra att börja med att gå på bandet, bekanta dig med instrumentpanelen och är du på ett gym kan du säkert fråga grannen på bandet bredvid om hjälp eller kanske någon som jobbar på gymmet (fast jag tror mer på att grannen på bandet bredvid kan hjälpa dig). Och från att du går på bandet så ökar du farten lite sakta och börjar trippa iväg. Ta det i en sådan fart så att du inte känner dig rädd för att ramla av. Börja också i ett tidigt stadium att ta tag i handtagen vid sidan om dig för att med hjälp av armarna ta dig från bandet (under tiden bandet rullar) för att sätta fötterna vid var sin sida om bandet. Titta gärna hur andra gör. Okej, man kan naturligtvis också sänka farten ner till nära noll och därefter gå av, men kommer du springa intervaller på löpbandet så är det bra att kunna hoppa av i farten. Våga testa, du grejar det!

Sen har vi det populära samtalsämnet när det gäller löpning på löpband och det är vilken lutning man ska ha på löpbandet. Jag tycker detta är ganska roligt för jag vet att många har en annan åsikt än den jag följer och här känner mig som en liten udda fågel, men jag står fast vid den åsikten jag delar med minoriteten. Lite överallt kan man läsa och höra talas om folk som springer med lutning på löpbandet, som någon form av ”defaultläge”. Det kan vara allt mellan 0,5 till 3 graders lutning. Och de motiverar det med att det är för att man inte har några vindförhållanden inomhus, dvs motlutet på löpbandet ska motsvara den medvind man kan ha utomhus. Eftersom de sätter bandet på olika mycket lutning blåser det tydligen väldigt olika på de ställen de brukar springa. :-) Jag sätter alltså inte löpbandet på någon lutning när jag springer i mitt ”defaultläge”, jag kör på 0 graders lutning.

Och det är klart att jag ska motivera varför jag springer med 0 graders lutning. Anledningen att en del springer med lutning verkar alltså vara för att det ska motsvara de förhållanden som råder utomhus och tänker då på vindförhållandena. Jag säger att det finns så många mer parametrar man skulle behöva ta hänsyn till för att det ska motsvara de förhållanden som råder utomhus att det helt enkelt är omöjligt. Några exempel är att precis som det kan blåsa medvind så kan det blåsa motvind, precis som det utomhus kan gå uppför så kan det också gå nedför och värmeförhållanden skiljer sig åt på så sätt att det ofta är varmt och lite kvavt inne på ett gym med lågt i tak och dåliga fläktar jämfört med situationen utomhus. Det går helt enkelt inte att anpassa löpbandet till att motsvara utomhusmiljön. Och jag undrar också varför vi måste kunna jämföra löpbandet med utomhuslöpning? Måste vi tvunget ha det så att vi springer i vissa hastigheter på löpbandet som vi tycker att vi ska kunna översätta till hastigheter utomhus? Kan vi inte bara acceptera att det är olika och låta det vara så? En del säger också att vi får lite hjälp från löpbandet att ”dra runt underlaget” när vi springer på löpbandet och javisst, det stämmer. Men är lösningen på det att sätta en lutning på löpbandet så att vi hela tiden springer i uppförsbacke? Nja, jag tycker inte det, för då har vi ju ändrat förutsättningarna så att steget blir annorlunda. Tänk om vi alltid skulle träna i uppförsbacke, varenda meter i varenda träningspass. Det gör vi ju absolut inte utomhus. Och springer vi i uppförsbacke ändrar vi inte bara steget utan vi får ju också en annan belastning på kroppen, som till exempel fötter, vrister och vader, vilket inte heller motsvarar normal utomhuslöpning. Visst, jag kan absolut springa med lutning på löpbandet, men då är det för att jag vill träna i backe, men då är det i ett specifikt träningspass för backe. Jag kan alltså springa med både 0 graders lutning och med flera graders lutning på löpbandet, men då är det för att syftet med de enskilda träningspassen är olika. Hade man kunnat ställa in löpbanden på ”negativ lutning”, dvs i nedförslutning, så skulle jag vilja springa i den lutningen också, i vissa träningspass för att träna på just det.

Alla får naturligtvis göra som de vill, men här var min motivering till varför jag springer med 0 graders lutning på löpbandet i mitt ”defaultläge”. Och jag undrar varför vi hela tiden måste jämföra så mycket, i det här fallet med utomhuslöpningen. Jag känner inte igen att vi har samma jämförandefenomen när det gäller till exempel roddmaskinen, stakmaskinen eller spinningcykeln.

Lycka till!

lopbandpagymmet

En gammal bild från favoritgymmet i Halmstad!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button