Nu kommer äntligen mitt blogginlägg om en sko det snackats en hel del om redan och den jag menar är adidas adizero adios boost. Som namnet antyder är det helt enkelt en adiosmodell med boostmaterial i mellansulan. Och det är denna kombination som gör skon så spännande. Många har både haft adios som favoritsko under lång tid, men också haft mycket åsikter om den eftersom adidas gjorde små förändringar mellan den första versionen som kom, adios, och andra versionen som kom, adios 2. De förändringar som gjordes var inte så populära och många tycker därför att adios var bättre än adios 2 och har önskat att adidas ska gå tillbaka och relansera första versionen av adios. Den andra delen som gör nya skon adios boost spännande är boostmaterialet i mellansulan, materialet som också finns i den populära skon adidas energy boost, den första skon adidas lanserade med boostmaterial. Jag gjorde ett blogginlägg om just adidas energy boost i våras där jag också tog med lite mer information om boostmaterialet adidas nu har i mellansulan på en del skor. Är du nyfiken så hittar du det blogginlägget här.

Enligt adidas själva kommer adidas adizero adios boost att lanseras i butik i september/oktober och då i något begränsad upplaga. Men skon har redan varit tillgänglig till försäljning sedan tidigt i våras, bland annat på mässor runt om i världen i samband lopp som adidas samarbetar med, men också via webshop så att vem som helst faktiskt kan beställa den populära skon. Utbudet och vilka storlekar som finns har dock varit lite begränsat. Eftersom jag har varit med i både Boston Marathon och Göteborgsvarvet som två lopp där adios boost varit tillgänglig och som sagt, även varit tillgänglig via nätet, så har jag självklart sett till att köpa skorna. Nu har jag dessutom sett att webshopar som kommer ha adios boost i sitt sortiment tar emot beställningar men säger själva att de kommer ha den i lager i slutet av augusti.

Eftersom jag haft lite problem med en vad och inte kunnat springa riktigt som jag ville under försommaren har det tagit lite längre tid än tänkt innan jag hann springa mycket i skorna. Nu känner jag dock att jag sprungit tillräckligt mycket i skorna för att kunna göra en utvärdering om dem här på bloggen.

Min utgångspunkt är att många adidasmodeller passar mina fötter väldigt bra och jag har sprungit mycket i olika skor från både adios och adios 2, men också i energy boost. Jag gillar energy boost som är en underbar löparsko för distanslöpning och jag tycker att användningsområdet och känslan lite påminner om min tidigare favorit när det gäller distanslöpning, adidas marathon 10. Jag gillar både adios och adios 2, men som många andra så tycker jag att adios var snäppet bättre. Och när jag menar snäppet bättre så handlar det nästan enbart om känslan, adios kändes helt enkelt lite mer flexibel och hade lite mer känsla av race än vad jag tycker att jag känner i adios 2.

Vad tycker jag då om adios boost? Jo, jag tycker att när jag tar på mig skon så känner jag klart igen mig från tidigare adiosversioner, det är lite som ”att komma hem” och man bara ler. De två skillnader adidas själv säger finns mellan adios och adios 2 är att adios 2 har en hårdare/stelare hälkappa än adios och är dessutom lite mer stabil under skon. Jag tycker att adidas har ändrat lite på detta till nya adios boost och hälkappan är inte av samma hela stycke av hård plast som det var i adios 2 utan snarare mindre stycke att mjukare plast. När det gäller boostmaterialet så är det inte helt oväntat samma sköna känsla som i energy boost och som någon sa, ”det är en bra skön dämpning utan att de känns svampiga” och det tycker jag är en bra beskrivning. För mig är de helt klart en sko som kommer sitta på fötterna i många tävlingar framöver men också i många snabbare träningspass.

Men i takt med att fler och fler jagar gram i sina skor och utbudet av lätta skor också blir större ökar naturligtvis konkurrensen för ett par skor som adios boost. Och jag tror att redan tidigare har många gillat adiosversionerna så mycket att de sprungit alla möjliga pass i dem, för att de kan. Det har helt enkelt blivit en sko som löpare har använt i allt från snabb tävling till långsamma långpass. Och jag tror detsamma kan komma gälla även för adios boost, även om jag personligen hellre använder energy boost i många av mina distanspass, framförallt de längre. Detta kan också vara ett tecken på att en del kanske inte tycker att adiosmodellerna står sig lika bra i konkurrensen bland andra skor i kategorin ”lätta flexibla tävlingsskor med skön racekänsla” utan kanske snarare placerar dem i kategorin ”lätta sköna löparskor för tävling/träning”. Detta är naturligtvis valfritt, men jag tror att adiosmodellerna kommer vara som de är och vill man ha något som väger några gram mindre och är ännu mer racekänsla i, ja då får man nog titta på någon annan modell än någon av adiosversionerna.

Vikten är som sagt något som många tittar på och mina adios boost väger runt 220 gram. Det är helt okej för mig för en skön sko tillhalvmaran och uppåt, men jag kan förstå att många vill ha en ännu lättare sko, framförallt på kortare distanser. Tidigare var det inte ovanligt att löparskor för distanspass vägde 300-350 gram, men eftersom det nu finns många modeller för de normala distanspassen som väger under 300 gram så blir skillnaden till adios boost på 220 gram inte så stor. Jag tror till exempel att adidas energy boost väger runt 280 gram.

Sen har vi det här med storlekar som jag känner att jag måste nämna. Det sägs, från olika håll, att man bör gå upp ”en halv storlek” i boostmodellerna. Exakt vad en halv storlek innebär med tanke på att storlekar räknas på olika sätt (US, UK, EUR, JPN, CM, osv) kan man undra. Jag har för egen del haft US 8,5 tidigare och gick upp till US 9 på mina energy boost och det funkar kanonbra. Jag valde detsamma (US 9) på mina adios boost och det funkar också bra, men här känner jag att även US 8,5 borde kunna funkat, jag har ofta också tunnare sockar i adios boost än i energy boost. Men när det gäller adios boost tycker jag också att de känns rymligare i framfoten än vad tidigare adiosversioner gjort och det tror jag inte beror på att jag kanske kunde haft en halv storlek mindre eftersom det är just på bredden i framfoten jag tycker de är rymligare än tidigare. Det är ingen stor grej, men jag snörar kanske skorna lite bättre lite längre ner i snörningen än jag gjort tidigare.

Min slutsats är alltså att jag är väldigt nöjd med nya adidas adizero adios boost och kommer använda dem en hel del i snabbare träningspass och tävlingar. Men jag kanske också blir så bekväm och nöjd med dem att jag springer väldigt många träningspass i dem, vilket också kan betyda att de inte riktigt blir ”de fantastiska racingdojjorna” jag plockar fram vid viktiga tävlingar. Användningsområdet för dem är alltså stort och det är ju bra, men kanske att de inte kommer bli mångas värstingdojja för tävling och snabb träning som många kanske hoppats på. Och även om adidas har gjort någon ändring som gör skon mer lik adios än adios 2 (förutom i boostmaterialet då) så är jag inte förvånad om de som tycker att adios var väldigt mycket bättre än adios 2, inte riktigt tycker att adios boost håller måttet i form av den racekänsla jag tror man vill hitta tillbaka till. Men som sagt, det tror jag till viss del kan bero på att referensramarna till lätta flexibla tävlingsskor med racekänsla kan ha ändrat sig något de senaste åren.

adidas adizero adios boost

adidas adizero adios boost

adidas adizero adios boost

adidas adizero adios boost

Här är några av mina bilder på adidas adizero adios boost, allt från när jag testade dem hos adidas i våras till mina träningspass nu under sommaren.

Share Button