När man pratar om adidas Energy Boost så pratar man inte bara om en ny skomodell från adidas, man pratar om ett helt nytt koncept. adidas Energy Boost är den första skon på marknaden som använder ”Boostmaterialet” som har utvecklats under flera år.

Innan påsk hade jag förmånen att få hälsa på adidas för att nörda ner mig lite i nya adidas Energy Boost och framförallt få höra lite om vad som kommer framöver från adidas. Håll till godo!

Både adidas och många andra skomärken använder idag ett material i mellansulan som kallas EVA. Boost är namnet på det nya material till mellansulan som består av en massa energiåtergivande små kapslar som tillsammans nästan ser ut som frigolit. Detta nya material för mellansulan har högre energiåtervinning till löparen än EVA-materialet. För att bäst illustrera detta använder adidas en några centimeter tjock platta som man lägger på golvet och sen släpper man ett bouleklot (eller liknande) på mattan och ser hur det studsar upp. Och här ser man tydligt hur mycket högre klotet som studsat på Boost kommer jämfört med EVA. Jag provade själv att släppa detta klot på Boostmattan vid mitt besök hos adidas och det var en konstig känsla. Boostmaterialet känns ganska hårt när man bara går på det och inte alls svampigt och mjukt som man kanske kan tro. Och när jag släppte bouleklotet på Boostmattan så studsade det tunga bouleklotet upp så högt och bra så det kändes som jag hade släppt ner en studsboll på golvet. Väldigt skum och förvånande känsla.

Boostmaterialet ska alltså ge de nya löpaskorna med Boostmaterial i mellansulan en högre energiåtervinning och dämpning än EVA-materialet, den högsta i branschen enligt adidas. Är det då någon mer fördel med Boostmaterialet? Ja, det är inte lika temperaturkänsligt som EVA och bevarar sin energiåtergivande egenskap under en längre tid. Detta innebär att livslängden på skorna kommer öka, men jag väljer medvetet att inte skriva ut några siffror i tid eller antal mil. Detta dels för att livslängden på ett par löparskor redan idag beror mycket på hur man springer, löparens vikt och vilken skomodell det handlar om. Men vi kan säga så mycket att med det nya Boostmaterialet kommer det inte vara mellansulan som sätter begränsningen på livslängden på skorna. När det gäller temperaturkänsligheten så är Boostmaterialet inte lika känsligt för det som EVA-materialet och det innebär att det klarar av både väldigt het asfalt och kalla förhållanden bättre än EVA och även om man befinner sig någonstans där man utsätter skorna för stora snabba temperaturskiftningar.

adidas Energy Boost

Nya heta adidas Energy Boost!

Någon vill säkert också veta hur det ser ut med drop och vikt för adidas Energy Boost. Drop mellan häl och tå är 10 millimeter. Boostmaterialet gör ingen direkt skillnad på vikten. Herrmodellen väger 275 gram och dammodellen väger 235 gram. Jag tror att man brukar ha storleken US 9 som referens.

adidas Energy Boost på Sveavägen

adidas Energy Boost finns i adidasbutiken på Sveavägen i Stockholm och andra utvalda sportaffärer!

Denna första modell med Boostmaterial heter alltså adidas Energy Boost. Jag tycker att den känns bra och ganska lik känsla som sko som min gamla träningsfavorit adidas Marathon 10. Men detta är bara den första av modellerna med Boostmaterial och enligt adidas är detta deras nya standard som material i mellansulan.

Redan senare i vår ska det komma fler modeller med Boostmaterial. Modellen jag själv ser mest fram emot är adidas adios Boost. Det är alltså mångas favoritsko till tävling som kommer att lanseras med Boostmaterial. Och då frågar sig kanske många adiosfantaster, hur är nya adios Boost i förhållande till den första adios som kom och även adios 2? Många tycker att den första versionen var bättre än den andra, att det fanns lite mer racekänsla i den första adiosmodellen. Och jag kan glädja er med att det ser ut som man gått tillbaka lite mot hur det var i den första adiosmodellen. De stora skillnaderna var att man gjorde adios 2 lite stabilare i hälkappan och även lite i yttersulan där man förstärkte stabiliteten i mellan- och framfot. Yttersulan är omgjord och hälkappan är inte alls den styva stabila helhet som fanns i adios 2 så även här har man gått tillbaka lite och gjort den elen flexiblare. Och nya adidas adios Boost har lika underbar passform som vanligt!

adidas adios Boost

Kommande adidas adios Boost!

adidas adios Boost

Som vanligt en underbar passform på adidas adios!

Share Button