Är det fler än jag som tycker att de ”stora” loppen ofta brukar ligga under våren eller hösten? Om jag tänker just marathon så är ju april och september populära månader, detta märks speciellt om man även tittar utanför Sverige. Under sommaren är det alltså lite lugnare när det gäller den typen av lopp, men samtidigt finns det en stor mängd andra lopp, lopp som kanske är runt 5-10 kilometer och kanske med lite färre deltagare. Dessa lopp ska inte underskattas, de är ofta väldigt gemytliga och ett perfekt sätt att få till ett hårt pass. En gammal dänga är att tävling är bästa träning och jag är beredd att hålla med.

För hur lätt är det att köra tuffa snabbdistanser på till exempel 5-10 kilometer på egen hand? Inte så lätt. Och eftersom vi vet att man inte kan satsa stenhårt på varje lopp behöver man heller inte känna någon press för att man måste prestera på sin toppnivå varje gång man ställer sig på startlinjen. Se tävlingen som ett tillfälle där du får en chans att, tillsammans med andra, utmana dig själv, våga testa dig själv, på ett sätt som du har svårt att göra när du springer själv på träning.

Detta är något även jag själv borde göra oftare. Förra året misslyckades jag totalt i Stockholm Marathon och ville ha en liten revansch för min egen del. Då hittade jag Kustmaran som gick 4 veckor senare. Vi åkte ner till Blekinge och jag sprang denna mindre, men väldigt pittoreska, mara med start och mål i Kristianopel. Jag fick på ett ganska bra lopp och fick min lilla revansch på mig själv och vi fick en väldigt fin helg, som du kan läsa om här.

Kustmaran 07

Väldigt pittoresk inramning av Kustmaran i Kristianopel!

Kustmaran 20

Jag på väg mot mål i Kustmaran!

Share Button