Träningsplaneringstankar

Ikväll kom jag hem från skidresan i Italien. Även om det har varit fokus på skidåkningen har det också ägnats en hel del tankar åt kommande löpträningar och hur jag ska lägga upp en träningsplanering. Jag har aldrig varit speciellt bra på att planera min träning utan jag brukar träna det som råkar falla mig i smaken. Så när jag nu träningsplanerar kan jag inte direkt utgå från något tidigare upplägg utan det känns som jag börjar från scratch, vilket egentligen inte stämmer, för jag har ju sprungit ett tag.

Jag kan också tänka mig att jag inte skulle följa min planering till punkt och pricka, men vem gör det? Och hur vet jag att planen är tillräcklig i form av mängd, tempo och kvalitet för att ge mig de resultat jag strävar efter? Samtidigt tänker jag att det kanske inte är så märkvärdigt egentligen, det har ju gått okej tidigare, utan planering.

Nu i slutet av vecka 1 tänkte jag i alla fall att rivstarta lite. Under fredag, lördag och söndag tänkte jag mig en morgonjogg på ca 5 km, två distanspass på runt 10 km och ett längre pass på ca 15 km. Morgonjogg och långpass får gå lugnt, i typ 5.00-fart medan de andra distanspassen får gå lite fortare, kanske i runt 4.30-4.45.

Under helgen ska jag försöka sammanfatta träningstankarna för de närmaste veckorna.

Träningsplanerar och tänker på kommande personliga rekord!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

4 kommentarer

  1. Jo, 2:50 är en bra tid på maran, men det gäller att sikta högt! :-) Jag gjorde 2:57 i höstas i ganska dåligt väder utan att vara helt slut, så jag tror jag har en chans.

  2. Håller med pilla, blir kul att följa din utveckling tränings- och resultatmässigt under året!

    Det här med planer är intressant, det gäller ju att hitta något som fungerar. När man bara gör en plan för sig själv och sin egen träning finns ju också möjligheten att planera om vid behov, utan att det drabbar någon annan!

  3. Roger: Sunda tankar. Jag har svårt att följa andras program eftersom det känns som att jag inte lever upp till programskrivarens/tränarens kanske högt ställda krav på träning om jag hoppar över ett pass och då känns det lättare att göra programmet själv. Samtidigt funderar jag på som jag i min planering ska lägga in fler pass än jag ”behöver” köra, bara för att det ska finnas utrymme till att hoppa över pass, men det känns lite konstigt. Jag kanske landar på pass i olika prioriteringsgrad istället.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *