Alla har vi vårt löpsteg och vi har säkert utvecklat ett löpsteg som passar oss. Men det behöver ju inte vara detsamma som att det är det perfekta löpsteget för oss. Och ibland kanske den egna uppfattningen om ens egna stil och löpsteg inte stämmer överens med verkligheten.

När jag springer på vissa gym där man kan se sin egen löpstil i profil så har jag också sett vilket lamt löpsteg jag har. Ingen hälkick eller klipp i steget alls. Visst, om jag skulle öka farten skulle förhoppningsvis steget bli lite aktivare och lite bättre högre hälkick men jag tycker att det ser på tok för lamt ut, i alla fall i lägre hastigheter. Utifrån detta drar jag slutsatsen att jag springer mycket på min kondition men använder min benstyrka, den lilla som kanske ändå finns, för lite. Jag skulle vilja bli lite starkare i benen, men framförallt på ett bättre sätt kunna tillgodogöra mig den styrkan som ändå finns i benen så att jag kan bli snabbare utan att egentligen öka eller förbättra själva löpträningen. Blir lite bättre lite gratis helt enkelt. Kan det funka så lätt? Kanske inte!

Till ovanstående undrar jag då om det är styrkeövningar som t ex tåhävningar och benböj eller andra benövningar man kanske gör i någon maskin på gymmet är det som hjälper. Eller är det bara mer funktionell träning (som det så fint heter) som hjälper som skulle kunna vara backlöpning eller intervaller. Eller vilka andra mer funktionella övningar skulle man kunna dra till med? Finns det några löpskolningsövningar som skulle hjälpa mitt lama steg?

Eller kan det vara så illa att det finns inget lätt svar på frågan. Man kanske ska eller kan göra allt i måttliga mängder. Hur får man mer styrkebaserad träning att göra nytta i löpträningen och till slut också i löpresultaten?

Share Button