mitt lama löpsteg

Alla har vi vårt löpsteg och vi har säkert utvecklat ett löpsteg som passar oss. Men det behöver ju inte vara detsamma som att det är det perfekta löpsteget för oss. Och ibland kanske den egna uppfattningen om ens egna stil och löpsteg inte stämmer överens med verkligheten.

När jag springer på vissa gym där man kan se sin egen löpstil i profil så har jag också sett vilket lamt löpsteg jag har. Ingen hälkick eller klipp i steget alls. Visst, om jag skulle öka farten skulle förhoppningsvis steget bli lite aktivare och lite bättre högre hälkick men jag tycker att det ser på tok för lamt ut, i alla fall i lägre hastigheter. Utifrån detta drar jag slutsatsen att jag springer mycket på min kondition men använder min benstyrka, den lilla som kanske ändå finns, för lite. Jag skulle vilja bli lite starkare i benen, men framförallt på ett bättre sätt kunna tillgodogöra mig den styrkan som ändå finns i benen så att jag kan bli snabbare utan att egentligen öka eller förbättra själva löpträningen. Blir lite bättre lite gratis helt enkelt. Kan det funka så lätt? Kanske inte!

Till ovanstående undrar jag då om det är styrkeövningar som t ex tåhävningar och benböj eller andra benövningar man kanske gör i någon maskin på gymmet är det som hjälper. Eller är det bara mer funktionell träning (som det så fint heter) som hjälper som skulle kunna vara backlöpning eller intervaller. Eller vilka andra mer funktionella övningar skulle man kunna dra till med? Finns det några löpskolningsövningar som skulle hjälpa mitt lama steg?

Eller kan det vara så illa att det finns inget lätt svar på frågan. Man kanske ska eller kan göra allt i måttliga mängder. Hur får man mer styrkebaserad träning att göra nytta i löpträningen och till slut också i löpresultaten?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

 1. instämmer med träningsglädje. Löpskolning. Kila till en inomhus bana i julen och finlöp mellan kalasen! Ni lär ju ha löparbanor i hockeyhallen runt planen!

 2. Kan bara hålla med de ovanstående. I ditt fall där det inte finns skador eller ”svaga länkar” är nog löpskolning, sprintbacke, utfallsteg och liknande en bra väg att gå. Och funkar inte det kanske gymövningar är något att prova.

 3. Hej, en fråga som inte handlar om ditt senaste inlägg. Var köpte du dina ADIDAS Adizero Adios (gulgröna). Hittar inte dem någonstans, finns bara i rött vilket inte är lika snyggt…

 4. Spelar det egentligen någon roll hur steget ser ut på de lugna passen? Huvudsaken att det är effektivt och snålt i tävlingsfart på den eller de distanser du tycker är viktiga.

  Tror att det är lite som svingen i golf, att det kan vara farligt att börja tänka för mycket på steget/svingen för då flyttar man fokus från det som är viktigt – helheten/känslan och resultatet.

  Om steget känns bättre i högre fart – träna mer i högre fart under en period och se hur det förändrar ditt steg?

 5. Löpskolning kanske är en bra grej. Ska tänka på det i min kommande träningsplanering.

  Niklas: Jag köpte mina gulgröna Adios på http://www.runningwarehouse.com. Jag har inte kollat där på ett tag, men det känns som att de ibland har samma sko i flera olika färger. Men se upp lite med den sajten, för frakten kostar mer än vad de säger på sajten. Jag fick en faktura på 500 spänn från FedEx 2-3 veckor efter att jag fått prylarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *