hur ska träningen läggas upp närmsta tiden?

Den senaste tiden har jag medvetet tagit det lite lugnare med träningen och mest kört korta lugna distanser. Jag har också (faktiskt) testat några för mig nya pass på gymmet som (om jag fortsätter) kan göra mig lite mer allmänstark och rörligare. Jag har också ägnat en del tid åt att fundera över kommande tidens träning.

Jag inser att säsongens sista lopp blev Berlin Marathon och det är skönt att ha ett bra resultat med sig i ryggen in i vinterträningen. Nu i helgen, närmare bestämt på söndag klockan 15.00 svensk tid, går New York City Marathon och det får bli startskottet för min vinterträning. Garderoben är fylld med nya träningskläder och nya skor är på väg in. Jag gillar löparskor och löparkläder så nu ser jag fram emot att låta det vara med mig in i min satsning på nästa säsong.

Exakt hur vinterträningen ska se ut funderar jag som sagt en del över. På nåt sätt tror jag att jag själv skulle kunna träna lite efter eget påhitt allteftersom, men samtidigt vet jag ju då inte om det blir så bra som möjligt. Och nu vill jag för en gång skull verkligen få en bra vinterträning och då ska jag nog försöka styra upp träningen lite. Jag gillar inte att ha ett uppstyrt program att följa på daglig basis, men lite idéer per vecka kanske vore nåt. Det finns ju lite olika träningsprogram och förslag på internet som man kan kika på för att få lite tips och man kanske också kan få lite hjälp om man tränar med en grupp eller förening. Men samtidigt kanske det är lite kul att ha lite egna idéer också.

Hur tänker ni när ni planerar er vinterträning?

Kör ni på rakt av utifrån vad ni känner för varje vecka?

Sätter ni ihop ett eget lagom strukturerat program och försöker följa det?

Tittar ni mycket på de program som finns tillgängliga på internet?

Använder ni er av föreningar eller andra ledarledda träningar?

Eller går ni tillväga på något annat sätt för att få bästa möjliga vinterträning för just er?

Snabba Fötter funderar över kommande vinterträning!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

 1. Jag använder inte en av de där metoderna utan alla, samtidigt… och funderar konstant på om jag gör rätt. Ibland så funderar jag mer än vad jag tränar, vilket definitivt inte är bra för resultaten. Ärligt talat är jag osäker på om jag blir så mycket klokare heller… :)

  Jag har en teori, att om man har lite grundläggande koll på hur man kan träna så är det egentligen rätt enkelt att sätta i hop ett program (eller en ram att improvisera inom). Det svåra är i stället att sätta ett bra mål, tycker jag.

  Jag fick lite hjälp i år för min sambo har som födelsedagspresent lovat bekosta en start till mig i en halvamara på våren. Då blir målet för vinterträningen att sikta på en snabbare halvmara i april.

  Eftersom jag springer med en Adidas miCoach Pacer så valde jag att bygg ett program på Adidas site (http://www.adidas.com/se/micoach/#PlanSelection/PlanSelectionRunning/modpl), med målet att springa halvmaran snabbare i början av april. Det programmet får fungera som bas för min träning fram tills dess, men jag är inte rädd för att variera utifrån det.

  På det sättet får jag en tillräckligt bra blandning av snabbhet och uthållighet (tror jag) och intensiteten stegras sakta men säkert. Men jag hade lika väl kunnat skriva programmet själv när målet väl var satt.

  Vilket är ditt mål för (våren) 2011?

 2. Roger: Jäklar vad intressant och jag märker (som jag kanske innerst inne trodde) att jag inte är ensam om dessa tankar och denna ovisshet. Ditt första stycke är klockrent!

  Jag tror också jag har en grundläggande koll, men dels vet jag inte om den ”räcker” och dels har jag svårt att få ner det på papper till ett lagom strukturerat program att följa.

  Jag tror att en tidig halvmara i vår är ett utmärkt sätt att motivera sig i vinter. Själv siktar jag på att vara med i Prags halvmara den 2 april. Det ska vara en snabb bana och en del andra bloggare ska också dit.

  Adidas miCoach Pacer funderar jag på lite ibland, mest för att jag är nyfiken tror jag. Jag har en ganska avancerad Polarklocka som jag knappt använder. (Om detta får det bli ett eget inlägg).

  Mina mål för 2011 finns än så länge mest i bakhuvudet och kommer att komma fram här senare. Men jag tror det blir ett fokus på att sätta pers på halvmara och mara. Men detta kommer innebära att jag måste bli snabbare under vintern på kortare sträckor också. Och något ultralopp kan alltid vara kul att klämma in, mest för kul.

 3. Eftersom du är en rutinerad långdistansare borde du kanske kunna fokusera hårt på att bli snabbare utan att tappa din uthållighet? Men generellt tror jag att det är svårt att samtidigt förbättra både sin snabbhet och sin uthållighet. Mitt halvmaraprogram börjar med korta intervaller (1-2 minuter) som kvalitetspass och lägger in längre intervaller (4-6 minuter) först mot mitten av programmet.

  Kanske handlar det om att ta sin svagaste del (snabbhet eller uthållighet) först?

  Ett litet problem kopplat till det här med snabbhet är ju att det gör ont att träna på högre ansträngningsnivå. Ska man bli snabb på riktigt så måste man nog lära sig att gilla smärtan lite mer än vad jag gör just nu…

 4. Roger: Jag tror också jag måste fokusera lite på snabbheten, både att bli något snabbare generellt, men framförallt att lära kroppen att vänja sig att springa i hög fart. Så länge jag håller en viss kontinuitet i långpassen har jag nog en bra början.

  Tänk på att det är stor skillnad för varje intervallminut som går, så öka tidslängden på intervallerna lagom fort.

  Jag känner ingen smärta, men däremot är det ju jobbigt. Men jag har märkt att intervaller och progressiva pass ger bra effekt, så det känns ganska kul.

 5. Fram till jul kommer jag ta det lugnt med löpningen och köra ett intervallpass (FK Herkules), ett längre pass och ett lite känna-på-pass
  Däremellan blir det styrka, spinning och annan träning som jag tycker är kul.

  Efter jul tänkte jag satsa mer på löpningen (om jag blir skadefri). Funderar på om jag ska ha Szalkais maraprogram för 3.30 som ram och köra lite styrka också

 6. Micke: Kika på Szackes program skadar nog inte. Man kan i alla fall ta bitarna som man tycker passar och kolla så att man inte missar nåt man inte vill missa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *