kvantitet, kvalitet och kontinuitet

Tre tunga ord i rubriken, jag vet. De senaste löppassen har tankarna snurrat runt lite i skallen och det är bra det. För nu är det november, vi har flyttat tillbaka klockan för att de ska bli ännu mörkare ute och det gäller att hitta lite fokusområden i träningen den lite tyngre tid som ligger framför mig. Nu kanske jag är ensam om detta, men min vinterträning brukar inte vara den bästa, men av de år jag har sprungit är nog detta den höst som jag är mest motiverad inför vinterträningen så det gäller att ta vara på det.

Men jag ska återgå till rubriken. Kvantitet är kanske bra, men nja. Om 10 mil är en bra veckomängd kan jag ju egentligen göra det på en dag och sen vila resten av veckan, men det tror jag inte hjälper mig. Så jaga kilometrar är inte det viktiga för mig, även om andra kanske gör det. Och kvalitetspass har jag egentligen börjat gilla, men även om jag kanske kommer köra lite intervaller även framöver tror jag inte det blir nåt fokus på just kvalitet närmsta tiden. Kontinuitet däremot, där har vi det. Hur många gånger har vi inte hört att kontinuiteten är viktig för resultaten? Att det gäller att träna kontinuerligt under lång tid och helst utan avbrott för skador och sjukdomar. Och för mig som har haft problem med att få till träningen under vintern gör det ännu mer solklart att det är kontinuiteten som är viktigast.

Vad är viktigast i din träning närmsta tiden?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

 1. Kontinuitet här med. Kvalitet och kvantitet får stå tillbaka nu ett tag. Hur underbart det än är att springa går det inte komma ifrån att det är ganska slitsamt att köra hårda intervaller och många kilometer. Nu blir det återhämtning och bara kontinuitet. Lugna joggar, lite styrka och rörlighetsträning för att fylla på alla motivationsförråd och hitta massa inspiration för att sedan orka köra på med full styrka och ladda mot en ny härlig säsong!

 2. Kontinuitet är viktigt och bra, men det är komplicerat att tänka på kontinuitet och variation samtidigt – i alla fall för mig. Det är lätt att kontinuitet blir trist. Och blir det trist så blir det inte av så blir det inget med kontinuiteten.

  Det viktigaste är därför att det är kul.

 3. Karin: Precis, nu har vi chansen att få in lite mer styrka och rörlighet som vi (i alla fall jag) säkert behöver.

  Roger: Kontinuitet för mig är inte detsamma som bara lugna distanspass. Kontinuitet är kontinuitet i träningen och då välkomnar jag variation och vill gärna passa på att styrketräna och öka rörligheten. All träning som blir av är bättre än den planerade träningen som inte blir av.

 4. Vad som är viktigast för mig är att ha roligt och tycka det är kul. Jag struntar i tävlingar, personbästa etc.

  Är det inte för att det var kul och att vi upptäckte att röra på oss fick oss att må bra som vi började?

  Detta är absolut inget påhopp men jag tycker ditt inlägg andas lite ”det är inte så kul”.

  Vill bara med dessa ord påminna om glädjen är det viktiga. Är det inte kul så skippa träningen, skit i kontinuiteten, personbästa, att prestera etc. Påminn dig om varför du började träna en gång och vad det är som gör det kul.

  Lycka till!

 5. kontinuitet och variation är viktigast för mig, jag har ingen önskan att träna mera än jag gör idag (ca 3 pass/ca 35km per vecka) och inte heller tid för det, det skulle bara orsaka dåliga relationer och ta över tillvaron för mycket.

  Mitt långsiktiga mål är istället att se hur bra jag kan bli på ungefär den här mängden träning, jag har kunnat tränat kontinuerligt i fyra år nu med endast avbrott för någon förkylning då och då, inga skador och med ganska mycket vila mellan passen funkar det också med en hel del kvalité.

 6. Anna: Visst är det en grundförutsättning att det är kul och visst är det viktigast. Och vill man träna för att må bra osv ska man göra det. För min del som är mer resultatinriktad (även om jag också vill ha kul och må bra) krävs det en del träning för att jag ska kunna uppnå mina mål, som gör att jag tycker det blir ännu roligare.

  Staffan: Jag tycker du når väldigt bra resultat med din träningsmängd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *