Jag fick frågan om det inte är för nära att springa halvmaran i Göteborg en veckan innan maran i Stockholm. Jag ska erkänna att jag tänkte skriva om just detta i mitt förra inlägg om att man måste anmäla sig toktidigt till varvet nuförtiden. Men samtidigt tyckte jag att frågan var värd ett eget inlägg som alltså kommer här.

Av någon konstig anledning har Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon bestämt sig för att bara ha en vecka mellan loppen. Det kanske är någon intern prestige att inget av loppen vill anpassa sig till det andra loppet. Men om de hävdar att de alltid har kört en viss helg så tror jag inte på det. Jag har sprungit Göteborgsvarvet den 7 maj och nästa år är det den 21 maj. Jag har nog också sprungit maran en bit in i juni, mellan 5 och 10 juni helt klart. Och jag vet att jag tidigare har haft både 3 och 4 veckor mellan loppen.

Så vad ska man som löpare göra? Ska man skita i ett utav loppen och satsa på ett? Eller ska man vara med och tro att man lufsar igenom varvet trots att man har nummerlapp på? Eller anmäler man sig till båda och planerar att skita i ett utav dem, vilket bestämmer man senare? Det tråkiga i arrangörernas rivalitet är att det är vi löpare som drabbas. Vi löpare måste välja ett av loppen eller om vi är med i båda loppen kommer vi inte att kunna prestera max i båda loppen. Arrangörerna kommer sälja slut sina platser och få in sina pengar tidigt och precis som vanligt kommer det säkerligen vara en alldeles för stor andel som inte kommer till start. Varför skryta med hur många anmälningar de tar in? Det hade varit bättre om de kunde skryta med att till deras lopp kommer minsann minst 95% av de anmälda till start, men så är det ju inte på långa vägar.

Jag tror att vi är många som är anmälda till båda loppen och jag tror också att vi är många som funderar på hur vi ska göra. En del kanske är smarta nog att redan nu bestämma sig för vilket lopp de ska vara med i. För jag tror som sagt inte att man kan maxa och prestera på topp i båda loppen med bara en veckas mellanrum. För min egen del presterar jag hellre bra på maran än varvet och ska jag springa båda känns det också mest naturligt att ta varvet som ett sista långpass innan maran veckan efter.

Hur resonerar ni andra i frågan?

Share Button