Här kommer nu min utlovade analys av Berlin Marathon. Jag hoppas att jag ska hitta tillbaka till några av de tankar som flög genom huvudet under loppet och dagarna efteråt. Samtidigt som jag gör denna analys för mig själv hoppas jag att även andra kan dra paralleller till sin egen situation. Så även om jag i inlägget pratar om ”mina” tider så går det att dra paralleller till vilka tider som helst.

Jag vet om att jag var ganska, eller till och med rätt bra tränad i våras och skulle troligtvis kunna göra en liknande tid då. Men sen blev jag skadad och tog inte ett steg på 6-7 veckor. Därefter hade jag några träningspass inför Varvet och Maran (med resultat som inte jag var så nöjd med). I juli tränade jag sisådär och det är väl från början av augusti jag tycker att jag varit igång bra igen. Så jag undrar lite hur stor nytta jag hade av träningen och min form i våras när jag sen hade ofrivillig vila och halvbra träning.

Sen jag kom igång igen tycker jag själv att jag tränat tillräckligt många långpass (för den relativt korta perioden), men jag var rädd för att mina långpass skulle vara för korta för att vara fullt redo för maran. Jag tror att de flesta så kallade långpassen har varit mellan 18 och 25 km och jag hade bara 2 pass över 25 km (som iofs även var över 30 km). Däremot har många av långpassen varit progressiva och det trivs jag riktigt bra med. Och tydligen räckte detta bra för den fart jag höll på maran för jag tappade väldigt väldigt lite på slutet och var faktiskt inte totalt helt jäkla färdig efteråt. Men långpass är nog A och O inför marathon.

Jag har tränat ganska bra med intervaller och det tycker jag har hjälpt mig. De har gjort att jag lättare kan hålla bra tempo och jag vågar också lite mer. Men ofta springer jag intervaller i ett tempo som inte är så mycket högre än vad jag håller på maran. Fast o andra sidan tror jag det är många som förespråkar just denna typen av intervaller.

Till sist vill jag nämna att man måste våga, man måste våga satsa. Jag tycker att jag gjorde det i Berlin, men kanske kanske hade jag kunnat satsa ännu hårdare. Jag trodde att jag skulle ha en chans att göra under 3 timmar och skulle vara besviken om jag fick över 3.05. Men för att klara 3 timmar visste jag också att jag måste snitta ca 4.15 min/km i över 4 mil. Och den farten har jag inte jätteofta på träning, förutom på intervallpassen. Hur kommer det sig då att det gick vägen? Och hur vågade jag tro att det skulle gå när jag inte har testat tidigare på träning? Jag vet inte, men jag gjorde det och det är bara för er andra att också våga testa och våga tro på er själva.

Och så här i efterhand känner jag mig både nöjd och taggad för att springa ännu fortare. Jag vet att en längre kontinuitet tillsammans med bra variation av den typen av träningspass kommer att göra susen. För jag är ganska säker på att jag kan springa ännu fortare, kanske inte idag, men snart.

Share Button