Idag var det 10 dagar kvar till Berlin Marathon och det börjar helt klart närma sig. Men mer om det i ett eget blogginlägg. Långpassen är ju som bekant ganska viktiga inför en mara, men hur långa måste långpassen vara? Kanske ganska individuellt, men det är en sak att få till långpass på runt 20 km, men en värre match att få till långpass på runt 30 km, som kanske också behövs.

Igår hade jag tänkt lite på ett långpass, men som ni märkte blev det inget blogginlägg alls, och det är precis så det gick med träningen igår också. Jag gick 10 minuter på löpbandet, men jag orkade helt enkelt inte börja förflytta fötterna i något som skulle kunna kallas löpning. Så idag var det dags för ett nytt försök.

Målet för dagen var 32 km och för att fixa det kände jag på mig att jag måste börja lugnt. Att ta det tillräckligt lugnt i början är inte det lättaste och ofta får man ju sota för det senare också, det har jag i färskt minne från Skövde 6-timmars. Jag drog iväg i en fart strax över 5 min/km och vad ska jag säga, det kändes lugnt, men ändå inte lusigt. Men allteftersom ökade jag lite och kom upp i en fart strax under 5 min/km. Jag passerade milen på runt 50 minuter och ökade farten ytterligare något.

Nu började jag komma in i passet och här någonstans mellan 10 och 15 km brukar det börja rulla på lite. Jag känner att det börjar lite längd på det hela och både tillryggalagd sträcka och tid plockas allt lättare och lättare. Jag har lite dålig koll på mer tider utmed passet och det spelar ju faktiskt mindre roll. Jag klarade faktiskt av mitt mål idag och rullade in på 32 km på 2,5 timme.

Känslan i kroppen idag var något annorlunda och något jag funderar lite över. Jag tror jag har känt det tidigare och det är att ju längre in i långpasset jag kommer, desto mindre svettas jag. Betyder det att jag druckit för lite innan och under passet? Ibland kan jag känna lite i muskler och leder på långa långpass när det var ett tag sen jag körde det. Detta kände jag lite idag igen, trots att jag faktiskt kört okej långpass tidigare och det är väl egentligen inte så positivt. Men en positiv känsla jag tar med mig från dagens pass är att jag inte blev så flåsig någon gång under passet, trots att jag mot slutet kom upp i okej fart.

Ganska nöjd efter dagens pass!

Share Button