Grupplöpning med gymmet

Igår drog höstens omgång av löpträning med gymmet igång. Det verkar ganska populärt och vi var klart fler igår än den gången jag var med i våras. Och jag tycker det är kul att gymmet försöker engagera sig i detta och har hittat några som är villiga att leda dessa träningar. Det är inte alls tänkt att vara någon grupp för elitsatsande utan snarare för de som som vill träna i grupp, få lite tips på nya träningsalternativ inom löpningen och vill bli bättre utifrån deras förutsättningar. Det är troligtvis folk som inte är med i någon klubb som har löpning på programmet. So far – so good!

Nu är jag kanske inte som många andra i denna löpgrupp, utan jag känner nog att jag har ganska bra koll själv på vad och hur man kan träna osv. För igår blev det ganska tydligt att många av deltagarna var på en annan nivå och det gör ju ingenting, vi kan ju träna tillsammans ändå. Men jag tyckte personligen att det lyste igenom lite för mycket att även ledarna kanske inte var så vana i situationen. Det är en sak att vara en hyfsad löpare genom att ha sprungit ett tag, men det är en annan sak att kunna leda en grupp med löpare som ligger på olika nivåer och kunna svara på gruppens frågor på ett bra sätt.

Och till sist (när jag ändå är igång), varför måste alla löpgruppsträningar ”uppvärmningsjogga” i alldeles för hög fart? Lite trist när gruppen blir väldigt utspridd redan på uppvärmningen och när man märker att en del halkar efter redan på uppvärmningen för att tempot är för högt. Hur ska de då känna att de får stöd och inspiration att komma tillbaka nästa vecka?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

7 kommentarer

 1. Jag fattar inte varför det nästan alltid ska vara så att uppvärmningar i grupp går för fort? Är det en grupp måste man ju anpassa sig efter den svagaste löparen.

 2. jag fattar inte heller. hur j-kla svårt kan det vara? SATS löpargrupper, TSM, uppvärmning inför bootcamppass och nu detta – hur SVÅRT kan det va??

 3. Jag tycker att Friskis & Svettis jogginggrupper sköter detta metodiskt och bra – nån mer som testat?

 4. JP: Efter mitt inlägg har även andra bloggar tagit upp problemet i sina bloggar och faktiskt fått kommentaren att F&S sköter det hela bra, kul (att nån gör det). Då borde resten följa efter F&S goda exempel. :-)

 5. När jag startade med intervallträning på Herkules var jag usel men redan efter ett par månader kunde jag nöjt konstatera att jag blivit mycket bättre.
  Det berodde inte på att vi alla var på samma nivå.

  Jag brukar uppvärmningsjogga i 5.10 – 5.20 fart.
  Vet inte om ni har sprungit fortare?
  Börjar det bli mot 6 min/km kan man lika gärna gå och mötas upp på en samlingsplats istället ;)

 6. jag håller med om det där med löpklubbar/löpträningar och snabb uppvärmning. Jag har sprungit aktivt sedan februari. springer nu 5 km mellan 27-32 minuter (beroende på syfte med passet och dagsform). Jag har testat olika löparklubbar/löpträningar och har hitintills fått känslan av att ”jag kan inte” ”jag är ingen löpare”.Tycker att jag ändock har bra km tider och sett en utveckling i min löpning..men dessa träningar slår en på käften rätt ut sagt…

 7. Helena: Det finns löparklubbar som har vissa ”inträdeskrav” som man måste klara av, typ milen under 50 min eller liknande. Jag gillar iofs inte den attityden men om de väl har den så förstår jag att de kanske värmer upp i hyfsad fart. Men för många löpargrupper så är det snarare viktigare att hålla igen på farten i uppvärmningen för att kunna köra bättre under själva passet.

  Jag tycker du ska ifrågasätta varför uppvärmningen går så fort. Många gånger snackas det om att vi springer i för lika fart i alla pass, dvs långpassen går för fort och intervallpassen får för sakta. Men hur ska intervallpassen kunna gå fort om man är trött efter uppvärmningen? Det kan du ifrågasätta! Och glöm inte att har du ett par löparskor och springer, ja, då är du en löpare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *