Nu, äntligen, skriver jag mitt blogginlägg om gårdagens Stockholm Marathon. Det var en oviss dag där jag inte riktigt hade någon koll på hur det skulle gå, både generellt men kanske framförallt hur jag skulle klara distansen.

Dagen började som vanligt från den lånade lägenheten på Gärdet. Gick till Östermalms IP vid 12-tiden och tog pulsen på Petra som var laddad upp över öronen. Träffade också Johan och Therese innan start som båda satte pers, inget jag själv skulle kunna skryta med några timmar senare.

Nu när jag stod i startgrupp C gick jag upp till start tidigare än när jag har stått i startgrupp B. Och jäklar med folk det är i startgrupp C och jäklar vad sur jag var på trängseln de första kilometerna. Var kommer allt folk ifrån? Och jag undrar hur de där farthållarna med ballonger tänker. De får så mycket beröm på att de springer in i närheten av de tider de ska, men farten under loppet är väl mer viktig. Jag fick springa en stund innan jag sprang förbi flagglöparna för 3.30-gruppen som helt uppenbart har sprungit för fort i början. Jag undrar hur långt fram de stod i starten.

Efter lite intervaller bland publik på trottoaren de första 1-2 kilometerna började det bli lite mer normalt med folk. Men då hade jag naturligtvis ödslat lite onödig energi i början men hade jag inte gjort det hade jag fastnat bak i massan och det ville jag inte. Jag saknade verkligen startgrupp B!

Tanken var att passera milen under 42 minuter och med 42.05 som passertid fungerade det ju bra. Kanske att jag inte var så pigg som jag hade hoppats i den utgångsfarten. Men jag fortsatte försöka hålla 21 minuter på varje 5 km och det funkade bra upp till 20 km och halvmaran passerades på 1.29. Ganska okej tyckte jag nog, men glädjen kom av sig ganska snabbt därefter. Redan vid 22-23 kilometer kände jag att det började bli jobbigt och farten sänktes. Vid 25 km hade tiden på den 5 km rullat iväg till 22.30 och även om jag började bli trött så behövde det ju inte bli så stor skillnad med en gång. Det kändes som ett litet ras. Vid 25 km började också några steg för första gången.

Den nya lägre farten hölls fram till 30 km som passerades på 2.09 och jag tänkte nog att kunde jag bara hålla den farten skulle det ju vara okej. Men jag tror inte att det någonstans i kroppen kändes som jag skulle kunna hålla den farten heller.

Och tyvärr hade jag helt rätt. Jag började gå allt mer och mellan 30-35 km tog det 24 minuter för att mellan 35-40 km ta 25 minuter. Inte ens de sista 2.2 km kunde jag hålla farten utan även här tappade jag fart ytterligare. Även om jag knappt brydde mig längre så kunde jag ju alltid försöka gå så lite så att jag ändå kunde gå under 3.10 i mål. Och det gjorde jag, men det var nog framförallt för att det fanns lite marginal och inte för att det gick fort. Det blev 3.09.31 och det finns inte så mycket mer att säga om det.

Platsen blev 546 och min förhoppning att bli bland de 400 bästa gick alltså åt pipan. Det betyder att jag även nästa år får starta i startgrupp C och kan tvingas köra trottoarintervaller för att komma fram i början av loppet. Men, men, springer jag inte fortare än så här så blir det startgrupp C.

Hur gick det för er i Stockholm Marathon? Är ni nöjda med era resultat?


Trött grabb dagen efter

Share Button