För en vecka sedan var jag och sprang Venedig Marathon i samarbete med flygbolaget KLM. Fantastiskt att få möjlighet att testa på lopp lite överallt, både på destinationer som känns naturliga för en löpare, men också lite mer udda men kanske ännu mer fantastiska destinationer. Venedig var ju en sådan fullträff, en stad man känner till, har sett bilder ifrån, har sett filmer ifrån, man vet att den är väldigt speciell men jag hade aldrig varit där. Nu dök möjligheten upp och jag var inte sen på att tacka ja. Jag kallar blogginlägget för Venedig i bilder, dels för att det kommer bli väldigt mycket bilder och dels för att det är med bilder det är bäst och lättast att beskriva Venedig.

Men innan bildkavalkaden eller ska vi skämtsamt kalla det för ett marathon i bilder, så ska jag försöka sätta lite ord på min upplevelse av Venedig. För när jag är ute och reser med KLM så försöker jag också vara lite resebloggare och beroende på typ av resmål så är det olika lätt att också dokumentera resmålet men att använda kameran i Venedig är väldigt enkelt, det är liksom inte lönt att lägga den i fickan. Man brukar säga att Venedig är som en stad på vatten och det stämmer egentligen väldigt bra. Jag ser det också som en ganska liten ö efter en 3-4 kilometer lång bro från fastlandet. Staden Venedig är inte så stor, den har knappt 300000 invånare, dvs mindre än Malmö. När man kommer fram till Venedig och redan när man ser första kanalen så är det som att kliva in i något som man visste hur det var men man hade aldrig sett det live. Ungefär som de höga skyskraporna i New York, man vet att de finns, men när man kommer dit kan man liksom inte låta bli att titta lite extra. Jag hade bestämt att jag skulle gå mycket och upptäcka på det sättet, dvs inte åka båt när jag inte behövde. Jag tänkte att jag har snabba skor och att glida runt i kanalerna tar mest tid och jag tror också man ser mer från land än nerifrån vattnet, men båda delarna är såklart bäst. Venedig är som sagt inte stort, men det finns en otrolig mängd gränder, riktigt smala gränder. Och även om det ibland går ganska fins att följa de populäraste gränderna med mest butiker så ville jag också komma bort från det och se lite annat. Detta gjorde att jag kom ganska fel ganska många gånger och jag har sagt att jag har aldrig använt Google Maps så mycket som under mina dagar i Venedig. Det är alltid nära till en kanal och vid en kanal finns det alltid en möjlighet till en bra bild. Och när man går över en del större kanaler så tänker man på att här har det säkert spelats in en del filmer. Och under min sista dag i Venedig såg jag också en filminspelning.

Det finns naturligtvis en del kända sevärdheter i Venedig och den ståtliga Rialtobron, som var den första bron som byggdes över Canal Grande är en av dem och naturligtvis är Markusplatsen en annan. Båda fylls av turister stora delar av dygnet. Men återigen, jag tycker att man upplever Venedig bäst om man vågar gå lite utanför de naturliga gränderna, om man vågar gå lite vilse. Var ska man bo i Venedig då? Ja, jag tycker själv att jag bodde väldigt bra och jag bodde nära Markusplatsen och på en liten tvärgata upp från vattnet där en mängd båtar går ifrån. Jag kunde t ex åka båt till flygplatsen, hur ofta gör man det? Men ett boende i detta området så tycker jag man har nära till mycket och även om Venedig inte är så stort så tar det tid att ta sig fram och speciellt om man kommer lite fel ibland. så självklart är det bra att bo i ett bra geografiskt läge.

I början av min vistelse i Venedig var det lite molnigt och disigt och kanske inte det bästa för att ta bra bilder, jag tänkte ju mer på blå himmel. Jag är ingen proffsfotograf och har bara en vanlig enkel kamera och jag har ingen koll på vilka justeringar jag kan göra. I slutet av vistelsen så kom solen och den blå himmeln fram och jag var runt och tog bilder igen. Och med facit i hand så blir det coola och lite mystiska bilder när det är molnigt och disigt så alla bilderna får sin charm.

Och nu ett skönt bildmarathon från mina dagar i Venedig, en stad på vatten.

Share Button