Det senaste tillskottet av lopp i höst är Stockholm Halvmarathon. Jag springer en del marathon lite överallt och gillar det, men halvmaran är också en väldigt lagom distans och alltid en bra genomkörare inför maran. Så till hösten springer jag Stockholm Halvmarathon som en del av den tidiga hösten innan marathonloppen radar upp sig med Berlin, Venedig och Valencia som det ser ut just nu.

Jag tycker halvmaran är en utmanande distans men lagom distans. Dels är den naturligtvis längre än milen, men den är också mycket kortare än maran och kräver inte samma typ av förberedelse i form av långpass som jag tycker att en mara gör. Det är alltså en distans som många långdistanslöpare faktiskt springer på träning, till skillnad från maratondistansen som jag tror att väldigt få springer på träning. Men det är ändå en distans som kräver en del av en löpare och de flesta löpare som springer halvmaran är ute i längre än 90 minuter och det kräver såklart en del förberedelse. Och för de som vill springa snabbt är det också en utmanade distans att hålla farten uppe hela distansen så på så sätt är det stor skillnad mellan milen och halvmaran.

Men eftersom distansen är mer än dubbelt så lång än milen och Stockholm Halvmarathon bara är ett varv så springer man förbi olika stadsdelar och får på så sätt en varierande bansträckning. Och även om banan har vissa lättköpta partier så finns det absolut delar av banan som är tuffa också.

Det är nu drygt 7 veckor kvar till Stockholm Halvmarathon, dvs mer än 50 dagar så du hinner både anmäla dig och träna en del inför loppet. Och det finns helt klart tid kvar att träna upp både distans och fart inför loppet den 9 september. En del kanske också tänker sig halvmaran som en liten formcheck inför Lidingöloppet som går 2 veckor senare.

Lycka till med träningen mot Stockholm Halvmarathon och era övriga utmaningar framöver.

IMG_2836

Share Button