Med 3 dagar kvar till Stockholm Marathon, årets höjdpunkt för många svenska marathonlöpare, är det dags att ge lite tips inför utmaningen. Att skriva detta är också ett sätt för mig själv att börja tagga till, för jag springer såklart också Stockholm Marathon.

Ett marathon är som bekant rätt långt och det tror jag de allra flesta tycker, efter 40 marathon tycker jag fortfarande att det är skrämmande långt, men det är väl också lite av tjusningen med det hela. Det gör att det kan vara bra att de sista dagarna skapa bra förutsättningar för att få en så bra upplevelse och resultat som möjligt på lördag. I sociala medier har det ett tag funnits en del tankar och nervositet inför loppet, ibland med all rätt, men ibland tror jag vi gör oss själva en björntjänst när vi väljer fel tankar. I det här blogginlägget ska jag med min erfarenhet ge min syn på dagarna innan loppet och senare kommer det ett blogginlägg om tankarna och taktiken kring själva loppet.

Välj rätt tankar:

Just tankarna såhär dagarna innan loppet tycker jag själv är ganska väsentliga. Våra tankar kan handla om hur vi mår, är vi friska, känner vi av någon skavank, har vi tränat som vi hade tänkt oss eller i alla fall tillräckligt, vad blir det för väder, hur ska vi klä oss, hur ska jag hitta mina instagramkompisar i vimlet? När det gäller hur vi mår och eventuella skavanker är det naturligtvis upp till var och en att känna efter och kanske ta hjälp av någon terapeut för att få en utomståendes bedömning av läget. Finns det en risk med att starta får den vägas i förhållande till eventuell konsekvens som kan uppstå. Det är svårt, jag vet, för såklart vill man vara med i folkfesten, men man får inte heller glömma att kan man inte starta så är det smartast att låta bli, det kommer fler marathonlopp, både i Sverige och utomlands. När det gäller träningen så är det för sent att göra något åt den nu, träna inte för mycket de sista dagarna, vilan är snarare det viktigaste i träningsschemat de sista dagarna. Försök skaffa dig ett mentalt övertag och tänk på all träning du har gjort, oavsett om det varit långpass, alternativ träning eller vad som helst, så fokusera hellre på allt du har gjort än de du hade tänkt göra men som inte blev av. Tankar i positiv anda är så mycket bättre än negativa tankar. Vi väljer själva våra tankar så välj positiva men realistiska tankar och dela dem gärna. Väder och andra yttre omständigheter som vi inte kan påverka ska vi inte lägga för mycket tid och energi på, bara vara beredda att anpassa oss efter dem. Och det är ju populärt att plocka fram skor och kläder dagarna innan och gör gärna det och glöm då inte att även tänka lite på innan och efter loppet, vad kan du tänkas behöva eller vilja ha då? Och har du några du verkligen vill träffa innan loppet så kan det vara bra att bestämma en tid och en plats, att säga att ”vi ses där” eller ”vi ses i startfållan” kanske inte räcker, det är ändå några tusen löpare som ska springa maran.

Skor och kläder:

För det första, spring i kläder och skor som du sprungit i tidigare, gärna någon längre distans och inte bara en kortrunda för att känna på prylarna. Skor kan faktiskt göra fötterna lite mer ömma efter 15-20 km än efter 5 km och likaså kläder. Vädret påverkar såklart val av klädsel och vädret är ju alltid intressant för marathonlöpare. Du har säkert bra koll på vilka kläder du gillar att springa i, men väljer du mellan två alternativ så brukar det svalaste alternativet vara att föredra, det blir ofta varmare än man tror när man kommer igång i löpningen. Det kan som sagt vara bra att ta fram tävlingskläderna men också kläderna du vill ha innan och efter loppet, som också kan bero på vilket väder det blir på lördag. Lägg också lite extra tankar på dina accessoarer som t ex keps, glasögon, klocka, var du ska ha eventuell extra energi du kanske vill ha med dig. Har du möjlighet att ha någon med dig innan start och efter mål så kan det ju underlätta. Kanske kan du också ha någon som kan langa energi till dig utefter banan, det kan både vara bra och skönt att ha någon kompis att se fram emot under loppets gång.

Mat och dryck:

Mat och dricka tycker jag själv är mycket mer intressant inför en mara jämfört med en halvmara, vi håller på så mycket längre tid så laddning och tillförsel av energi blir mycket viktigare inför och under ett marathonlopp. När det gäller dagarna innan loppet så tänker jag att jag börjar äta mer 3 dagar innan loppet, dvs idag. Jag tänker mest på att jag ska äta mer, jag tänker inte lika mycket på exakt vad jag äter, så länge det är energi i det jag äter. Dricka mer dagarna innan kan också vara bra, speciellt om det ser ut att bli varmt. Jag dricker mest vatten men på fredag och lördag fm kan det bli sportdryck också. Jag håller inte på att prova en massa nya konstigheter och dieter som man kan läsa om i tidningar och på en del sociala medier, hokus pokus känns inte som rätt läge innan en mara, då vill jag äta och dricka sånt som kroppen är van vid. Välj även energi till själva loppet som du är van vid, magen kan reagera olika på olika varumärken. När det gäller hur man äter på lördag förmiddag så vräker jag inte i mig då utan då börjar det närma sig start så jag äter normal frukost och ett mellanmål och man kan även äta två frukostar, det beror ju lite för vad man känner för, hur tidigt man går upp osv. En del har svårt att äta innan, kanske för att man är nervös, men vi behöver ändå få i oss energi, så då brukar jag tänka att det är lättare att dricka energi än att äta mat som behöver tuggas. Jag försöker dricka lite extra under förmiddagen men uppdelat i små mängder och jag försöker också hinna kissa ut så mycket jag kan innan startskottet går.

Hämta din nummerlapp:

Att hämta nummerlappen kan vara bra att göra dagarna innan om man har möjlighet, även om det kan vara kö så är det skönt att slippa tänka på det på lördag förmiddag, för det är säkert kö då också. Efter att man hämtat sin nummerlapp brukar man vara tvungen att gå igenom en liten sportmässan. Visst kan det finnas någon intressant utställare och kanske att man träffar på lite folk man känner, men för egen del brukar mässan vid maran i Stockholm gå mycket snabbare att ta sig igenom än de bra mässorna utomlands. En del i att hämta nummerlappen dagarna innan och kanske stanna till lite på mässan eller utanför kan vara att börja känna in stämningen lite också, det kan alltid peppa en lite.

Logistik:

Fundera en extra gång hur du ska ta dig till och från Östermalms IP, hur går kollektivtrafiken. Om du kommer med bil, var kan du parkera. Om du ska ha hjälp av energilangare utmed banan, vart ska de stå och när tror du att du passerar deras langningsstation? Och står de på höger eller vänster sida, det kan också vara bra att veta. Försök tänka igenom logistiken för att underlätta för er själva under lördagen.

Tankar och taktik under själva loppet:

På fredag tänker jag mig att jag publicerar ett nytt blogginlägg som mer kommer att handla om själva tankarna och taktiken under själva loppet.

IMG_2158

Share Button