Vad visste jag om löpning i Valencia innan jag åkte hit? Egentligen inte jättemycket. Jag har känt till Valencia Marathon ett tag och också att de har en populär halvmara och precis som jag kände till det lite vagt tror jag det är detsamma för många andra svenskar. Men det jag absolut visste var att spanjorerna är några jäklar på att springa snabbt på längre distanser som marathon, det kommer man ju ihåg från olika mästerskap som EM, VM och OS.

Jag hade turen att träffa en affärsbekant som bor i Valencia och som också sprang maran. Han och hans vänner berättade det man också kunde tänka sig, att maran i Valencia blivit väldigt populär, dels för att den går sent på året som kan locka nordeuropéer till värmen och dels för att det är en snabb mara, som gör att det också kommer många löpare från andra nationer vilket jag la märke till. Och från de svenskar jag vet var där nu verkar alla väldigt nöjda med både staden och Valencia Marathon.

Jag bodde nära flodfåran som går ner till området där start och mål för maran är och i detta parkområde var det väldigt populärt att springa. Jag kan lätt jämföra med Central Park i New York, det blir liksom det naturliga stället att springa på i stan och där fanns också friidrottsbanor med tartan (tyckte jag det såg ut som) och andra uppmätta sträckor för löpare och jag såg även utegym som såg lite mer använda ut än de som poppat upp i Sverige de senaste åren. Och tillsammans med den långa strandpromenaden vid havet kan jag tänka mig att detta blir de två mest naturliga ställena att springa på i Valencia och har man långpass på schemat så kan man absolut få in båda dessa löpvänliga platser.

Och löpning är stort i Valencia. När jag checkade in på mitt löparhotell och även när man hämtade nummerlappen så fick man en liten folder med alla möjliga lopp som finns i Valencia under året. Många är på 10 km eller kortare, ungefär som i Sverige, men halvmaran i oktober och maran i november, då man också kan välja 10 km, är stora lopp med många deltagare och som jag lätt kan rekommendera till nästa höst. Det är smidigt att flyga dit, min mellanlandning på Schiphol var på 30-45 minuter så total restid på runt 5 timmar och då fick man alltså till och med sträcka på benen. Och hotell går att hitta i olika prisklasser och i olika lägen runt om i stan, det är ju inte direkt högsäsong.

Så är du sugen på löpning i Valencia, kika in på länken som handlar om all möjlig löpning i Valencia.

Löpning i Valencia

Löpning i Valencia

Löpning i Valencia

Löpning i Valencia

Löpning i Valencia

Löpning är stort i Valencia! Flyg till värmen och testa något av deras lopp!

Share Button