Jag har fått 10 enkla tips för att ta bättre bilder med mobilen från resenären och fotografen Alexander som bloggar på Swedishnomad. Jag tar ibland lite bilder för Sara med hennes avancerade kamera, men för egen del blir det mest mobilen, den är liksom nästan alltid med och är såklart lättare att ha med när jag tränar än en större kamera. Så håll tillgodo med tipsen!

De flesta äger en mobil och på många vis är kameran på dagens mobiler numera fullt tillräcklig, både för semesterbilder och vardagligt bruk. Det som däremot kan vara lite knepigt är att få till de där riktigt snygga bilderna med telefonen.

Som tur är så finns där ett par enkla knep man kan följa och lära sig. Det handlar alltså inte alltid så mycket om kameran, utan mer om personen som använder den.

1. Lär dig hur mobilkameran fungerar

Alla mobiltelefoner är inte likadana och precis som att vanliga kameror skiljer sig, så skiljer sig även mobilkameran mellan olika telefonmodeller. Kan du ärligt säga att du kan inställningarna och vet hur mycket ljus just din mobiltelefon behöver för att kunna ta en bra bild?

En del klarar att ta in ljus även när det är mörkt, medan andra mobilkameror endast klarar att ta bra bilder under dagtid. Är du inte insatt i fotografins värld, så är det enklast att bara testa och själv se när bildresultatet försämras.

Och nej, blixt är inte ”tillåtet” i mörker.

2. Sluta zooma

Zoomfunktionen kan tyckas vara fiffig, men faktum är att den försämrar bildresultatet avsevärt ifall man har digital zoom. Har din telefon optisk zoom, så går det bra att använda zoomfunktionen.

I annat fall – Gå nära ditt motiv. Oftast är man bara lat när man använder zoom och för det mesta kan man ta sig närmre, vilket du också bör göra ifall du vill ta bättre bilder med telefonen.

3. Rengör linsen

Eftersom att mobilen sällan har ett linsskydd, så är det lätt hänt att det kommer smuts och fett på linsen, vilket givetvis försämrar bildkvalitén. Ha alltid med dig en liten putsduk i mikrofiber så kommer suddiga bilder på grund av smutsig lins vara ett minne blott.

4. Använd tredjedelsregeln

En enkel och beprövad metod för att få intressanta bilder. Tekniken går ut på att man delar upp en bild i 9 lika stora rutor. Där linjerna möts ska man placera sitt motiv. Kort och gott, en tredjedel in i bilden; antingen från sidorna eller ovan och underifrån.

Se bild nedan för exempel. Där prickarna är utsatta är det ”bäst” att placera sitt motiv.

rule-of-thirds-example

5. Om du fotar något som rör sig – Använd burst mode

Burst Mode är ett läge som de flesta mobilkameror har inbyggt. Du hittar det bland dina kamerainställningar. Vad detta läge gör, är att kameran tar flera bilder samtidigt, vilket minskar risken för en suddig bild när någon rör på sig.

Chansen att man får den där häftiga bilden när man lyckas fånga ögonblicket ökar också då kameran får flera försök på sig.

6. Använd linjer och intressanta detaljer

Detta är min personliga favorit för att skapa fina och intressanta bilder. Leta efter linjer som leder blicken vidare, exempelvis ett tågspår, räcke, trappa, ja egentligen vad som helst som ger en rak linje.

Varför? Jo, för ögat dras naturligt vidare in i blicken med hjälp av den raka linjen och då blir det som en hypnos där man bara vill fortsätta titta på bilden.

Intressanta detaljer så som skyltar och andra ikoniska saker är bra att ha med i ett foto. Dels för att man direkt vet var bilden är tagen, men också för att det skapar en mer personlig känsla.

7. Fota under Golden hour

Golden Hour, eller Gyllene timmen på svenska är den tid precis innan solen går upp, och innan solen går ner. Under denna period är ljuset varmt och inte lika skarpt som mitt under dagen, vilket ger mindre skuggor och ljuskontraster.

Du kan titta upp när den gyllene timmen inträffar på varje plats i världen på http://www.golden-hour.com/

8. Testa olika perspektiv

Att hela tiden fota från samma vinkel och höjd är något som många gör. Detta blir lätt tråkigt. Försök därför istället att vara kreativ med dina foton. Vad händer om du böjer dig ner lite? Vad händer om du fotar ovanifrån? Vad händer om du fotar i samma höjd som ditt motiv?

Exempelvis om du fotograferar en bebis eller hund/katt. Att fota ur deras perspektiv blir helt plötsligt något annorlunda och intressant. Testa själv så får du se!

fota-annat-perspektiv

9. Använd HDR läget

De flesta nya mobiler har HDR-funktion. Denna funktion tillåter din mobil att ta två eller flera foton med olika ljusinställningar. Sedan läggs dem ihop av sig själv i kameran och resultatet för din del blir att det blir mer jämnt ljus och mindre skarpa ljuskontraster och skuggor.

Perfekt om man behöver fota mitt på dagen när det är skarpt ljus ute.

10. Klipp inte av armar och ben

Både armar och ben är några av våra mest naturliga kroppsdelar. Därför kan det se konstigt ut ifall man klipper av dem i fotot. Ibland kan det bli ”häftigt”, men oftast är det bättre att inkludera dem, åtminstone armarna.

Bonustips

Använd autofokus. De flesta mobiler har autofokus inbyggd, som aktiveras genom att man klickar på det objekt man vill ska framhävas. Exempelvis om du fotograferar en person, så klickar du på personen innan du tar bilden. Många mobiler justerar även exponeringen i samband med detta, vilket i sin tur ger ett bättre foto.

Fler fototips?

Vill du ha fler fototips? Spana in foto och resebloggen Swedishnomad.com

battre-bilder-med-smartphone

 

Share Button