Idag är det 10 dagar till Stockholm Marathon har många säkert börjat sina förberedelser, inte minst när det gäller att trappa ner på träningen. Men vad är det då man kan göra de sista 10 dagarna för att Stockholm Marathon ska bli så bra som möjligt? I det här blogginlägget tänkte jag ge mina tips på inför Stockholm Marathon.

Nu finns det ett erbjudande till coaching inför Stockholm Marathon via Competencer, där mer och individuella tips kan ges i dialog.

Träning och vila

Med bara 10 dagar kvar är träningen redan gjord. Några kanske sprang Göteborgsvarvet i helgen som ett kortare långpass och det gjorde även jag, här kan ni läsa min race report från Göteborgsvarvet. Många kan känna en stress av att man helt plötsligt ska träna mindre än vanligt när det närmar sig loppet. Men det handlar inte om att man ska sluta träna helt, fokusera på att minska träningen och även hur hårda dina pass är ju närmre loppet vi kommer. Jag brukar tänka på ett par mentala saker som att träningen kan inte förbättra läget något nämnvärt, men kan förvärra situationen om man blir skadad eller sliten sista dagarna och jag vill snarare att jag ska känna mig utvilad, laddad och sugen på att springa när det väl är dags för start. Så våga vila helt enkelt!

Skor och kläder

En klassiker är ju att vi med fördel ska ha sprungit in våra skor och jag tycker även att vi ska ha testat de kläder vi tänker springa i. Och då tycker jag man ska ha gjort detta också i ett längre pass, för hur skorna eller kläderna känns efter 5 km är inte detsamma som efter 30 km. För killar kan det t ex vara så att man inte behöver tejpa bröstvårtorna för distanser under 10 km, men om man inte har tejpat så börjar det skava hål på skinnet efter 25 km och det är inte skönt. Tänk på liknande när det gäller sockar, och byxor/tights och naturligtvis skor. När det gäller skor är det ju också så att ett par skor kan ju vara snygga och lätta och vara perfekt att springa 5 km på mjukt underlag men de sliter sönder vaderna på distanser över 20 km. Så fundera på vilka skor du behöver ha, framförallt som gör att du kan springa hela distansen i dem och inte bara de lättaste eller snyggaste.

Mat och dricka

Jag gillar inte att göra maten konstigare än nödvändigt. Jag äter vanlig mat men försöker att äta lite mer sista dagarna, och det kan både vara större portioner men också något extra mellanmål. Visst kan det finnas ”perfekta” dieter i någon kvällstidning eller hälsotidning men inför en mara tänker jag mer att all mat är bra mat, jag behöver energin. Men återigen, ät sånt som du är van vid, börja inte mixtra med maten sista dagarna. Jag kan också börja dricka lite extra sista dagarna, oftast bara vatten men ser det ut som att det ska bli varmt kan jag också dricka lite sportdryck eller vätskeersättning som t ex Resorb.

IMG_4322

Share Button