Återigen har vi kommit en bit in i maj, andra halvan till och med och Göteborgsvarvet närmar sig. Jag tror att Varvet nu ofta är i slutet av maj men tidigare kunde det vara i början av maj också, någon som sprang då? Jag har en kompis som fyller år den 7 maj och då sprang vi Varvet på hans födelsedag. Med bara 3-4 dagar kvar tänkte jag ge lite tips inför Göteborgsvarvet som kanske kan hjälpa dig att förbereda dig så bra som möjligt. Jag känner att jag är ganska van vid det här med att springa Göteborgsvarvet så en del värdefull information borde jag kunna ge.

Skor och kläder:

Så här på vårkanten är det många som köper nya skor och det är såklart kul, men försök springa Varvet i skor du har hunnit springa in så pass att du känner att det kommer att funka. I bästa fall kan det vara bra att även ha testat skorna i något längre pass. Sen ska jag också säga, även om det kanske inte är att rekommendera, så kan det för en del funka bra att springa med nya skor om man väljer en modell man har sprungit mycket med tidigare och vet om att det brukar vara lätta att bara sätta den på foten och köra. Som sagt, kanske inget jag rekommenderar, men det jag vill säga är att det behöver inte nödvändigtvis gå åt pipan om man springer i nya skor.

När det gäller kläderna så tycker jag kanske det är minst lika viktigt att man springer i kläder man sprungit i tidigare, det kan vara svårt att veta om de kommer att skava om de inte är testade. Fundera gärna en extra gång vilka kläder du behöver med dig till starten, vad du ska springa i, vilka överdragskläder du vill ha innan och efter loppet. Kanske kan det vara bra med en sopsäck eller gammal poncho för att hålla värmen i startfållan om det blir kallt. Tänk helt enkelt inte bara på kläderna du ska springa i utan även andra kläder.

Mat och dryck:

Vad man ska äta och inte äta dagarna innan kanske även när det kommer till hur man kan ladda med dricka innan loppet så är det ofta heta diskussionsämnen. För egen del så lägger jag inte så stor energi vid att äta annorlunda men om det verkar som att det kommer att bli varmt under loppet så försöker jag dricka lite extra dagarna innan. Här kan jag säga att för min del så tycker jag inte att jag behöver göra något extra med maten dagarna innan, det är skillnad inför maran, då tycker jag att det är viktigare att verkligen se till att äta bra (mycket) dagarna innan.

Under själva loppet så har jag Enervit Liquid med mig, det är alltså ingen vanlig Gel, jag gillar inte konsistensen. Detta är flytande men väldigt koncentrerad och det funkar bra för mig. Kanske lite sliskig, men tar man den vid vätskekontroller kan man skölja ner med vatten. Det kan vara bra att testa den sportdryck eller energi man har tänkt använda på loppet även innan loppet, så man vet att magen klarar av det.

Göteborgsvarvets Expo:

I år är mässan flyttad till Svenska Mässan och det blir alltså där man hämtar sin nummerlapp, kikar i olika montrar och lyssnar på olika små föreläsningar, bland annat med mig. Eftersom det är nytt i år med mässan inne i centrala Göteborg och alltså inte vid start och mål vid Slottskogsvallen så krävs det att man tänker till lite och har man möjlighet så är det nog bra om man kan hämta nummerlappen någon av dagarna innan så är det gjort. Det blir ju en liten logistikfråga att på ett smidigt sätt ta sig från mässan till Slottskogen och jag gissar att ta en spårvagn genom tunneln upp förbi Chalmers är ett alternativ.

Logistik:

Det är mycket folk som ska springa loppet och det är mycket folk i rörelse. Allt tar lite längre tid och återigen, i år är det ju lite förändringar jämfört med tidigare så läs gärna PM och annat på hemsidan lite mer än i vanliga fall. Även när det gäller runt starten och startproceduren kan det vara bra att ha läst på lite om denna. Vilken tid startar jag, vilken startfålla står jag i, var är de startfållan, osv.

Loppet:

När det gäller ”taktiken” för att genomföra Göteborgsvarvet så tänkte jag i år ändra lite på mitt tankesätt. Förr var Göteborgsvarvet lite mer av en löpartävling där alla i alla fall startade inom 40 minuter, nu pågår starten i 3 timmar, en viss skillnad. Det har blivit mer av en folkfest och kanske är det bäst att tänka lite mer så för man får anpassa sig till en folkmängd som nu finns i omlopp. Och även om man naturligtvis får springa så snabbt man vill, så kan man ju också se det lite mer som en folkfest och blir inte resultatet precis det du hoppats på så finns det fler lopp att springa i sommar. Känn att du är en löpare, inte bara i Göteborgsvarvet utan även framöver.

2016-03-28 15.37.00-2

Share Button