Sent igår kväll (måndags) landade KLM-flyget med oss i Kapstaden i Sydafrika. Den egentliga anledningen till att vi är här är att jag tillsammans med 11000 andra ska springa Two Oceans Marathon på lördag, ett ultralopp på 56 kilometer. Det finns en kort variant också som har 16000 platser, men det fanns ju inget att tveka på tänkte jag.

Detta har varit en resa jag sett fram emot på lite olika sätt, med lite olika resfeber kan man väl kalla det. Dels är det just det att jag ska springa 56 km, jag som är van vid 42 km. Det kanske inte låter som så mycket värre, men med tanke på att Two Oceans Marathon tydligen ska ha ordentligt med backar så är de extra 14 km efter marans 42 kilometer ganska mycket. Nu har jag ingen aning om hur lång tid detta kommer ta för mig och jag tänkte inte känna någon tidspress heller, man kan faktiskt springa ”just for fun”, men om jag uppskattar det till 5 timmar så är det ca 2 timmar mer än jag är van vid att springa i mina långa lopp som marathon. Från 3 till 5 timmar, det är skillnad det.

En annan sak som gjort att jag känt av lite resfeber inför denna resan är att jag aldrig hade varit i Sydafrika tidigare och inte ens i Afrika överhuvudtaget. Att komma till nya platser är kanske egentligen inget konstigt men ska man till en stor stad i USA eller Europa så känns det som man har en bild över hur det ska bli, hur det ser ut. Men hit till Sydafrika och Kapstaden kändes allt så mycket mer ovisst.

Imorgon öppnar Expon till Two Oceans Marathon och om vi går dit redan imorgon får vi se. Men dels är jag nyfiken på mässan, men jag är också nyfiken på andra löpare, för det är totalt 27 000 löpare anmälda till 21 och 56 kilometer och än så länge har jag inte riktigt fattat att det är så stort, runt 30% mer än i Stockholm Marathon och nästan lika många som i Boston Marathon. Jag har också läst att just ultralöpning ska vara väldigt stort här i Sydafrika och förutom detta kända ultralopp så finns också ultraloppet Comrades Marathon som i år går den 29 maj.

Cape town table mountain snabbafotter IMG_1784

Jag uppe på Taffelberget, berg finns det gott om här i Kapstaden!

Share Button