Vi löpare gillar ju att springa eller om vi är löpare så gillar vi förhoppningsvis att springa. Springa kan vi ju göra lite var som helst. En del gillar asfalt, en del gillar löpband, en del gillar gyttjan i skogen, en del gillar snön, en del gillar allt. Och en del av oss vill springa något lopp ibland, andra vill det inte. En del vill mäta sin distans eller tid där den egna prestationen är en del av målet medan andra inte bryr sig ett dugg om varken distans, tid eller andra detaljer.

Löpning är egentligen väldigt enkelt, det är ju bara att sticka ut och springa. Och så har det ju alltid varit, egentligen. Eller, trots att det är så enkelt kanske det var enklare förr. För då gjorde man just så, stack ut och sprang. Men hälsa, motion, träning och löpning har ju blivit väldigt mycket populärare än det var för ett gäng år sedan och både därför, men också för att tiden faktiskt går framåt så utvecklas ju marknaden för området också. Och ser vi till just löpning så kan jag inte räkna upp allt, men t ex så är det ju ett helt annat utbud av gym, löparkläder, löparskor, löparklockor, testverksamheter, med mera och jag skulle som sagt kunna räkna upp mycket mer. Och även internet med bloggar, träningsdagböcker på nätet som man kan dela och alla möjliga sociala medier som finns har ju också gjort att löpningen utvidgat sitt område och vi löpare har fått mer att välja på för att inspireras och motiveras. Och ska vi se på själva löpningen så har vetskapen och möjligheterna utökats även här. Vi behöver inte längre bara sticka ut och springa, vi kan springa olika typer av träningspass, som t ex distans, intervaller, långpass, osv. Och det är inte bara varianter av löpning vi löpare ska hålla på med, nu finns det så mycket alternativ till alternativa pass för löpningen och ska vi vara med på allt hinner vi snart inte springa längre. Det är styrka för löpare, yoga för löpare, mental träning för löpare och det hittas på nya varianter och namn hela tiden och marknaden bara växer.

Jag säger inte att något av ovanstående är dåligt eller fel, jag tycker snarare det är kul att intresset för löpning är stort och det är bra att utvecklingen går framåt, oavsett om det handlar om olika typer av löppass eller nya versioner av en GPS-klocka. Men är det lika enkelt att sticka ut och springa som det var förr? Ja, om man väljer det så är det ju det. Och vi väljer ju själva!

Och frågan är om vi behöver bry oss om alla möjligheter som löpningen 2016 erbjuder oss för att vi ska kunna utvecklas på det sätt vi själva vill? Nja, väldigt många skulle säkert kunna utvecklas genom att bara sticka ut och springa och kanske börja springa lite mer och/eller lite fortare i en ökning som är rimlig. Men vad hände då med de roliga intervallpassen och min nya GPS-klocka, är det bortkastad tid och pengar kanske någon undrar? Nej, naturligtvis inte. För även om det rent teoretiskt är så att väldigt många skulle bli bättre bara genom att sticka ut och springa lite mer, lite oftare, så tror jag det är väldigt många av dagens löpare som inte skulle hålla på med löpning i den utsträckning de gör idag om inte utvecklingen hade gått framåt vad gäller utrustning för löpare, olika träningspass för löpare och sociala medier. Jag kommer ihåg när det blev vanligare att fler än elitlöpare skulle ha mer än ett par löparskor per år och inbitna löpare tyckte kanske inte att motionärerna behövde det. Nä, kanske inte, men om ett par löparskor till motiverar dem till att komma ut och springa lite mer, lite oftare, så är det ju en bra investering. Likadant var det med intervallpass när en del sa något i stil med att ”intervaller bara var för elitlöpare”, men varför då?

Så det är klart att många skulle kunna förbättras bara genom att sticka ut och springa lite mer, men det kan ju var och en få välja själv om de väljer den linjen. Själv gillar jag tanken att många gillar löpning och kommer ut och motionerar. Och om det krävs tekniska prylar, sociala medier och mer varierade löppass från ett träningsprogram från en personlig löpcoach så kanske det är värt det istället för att vara kvar hemma i soffan. Vi motiveras och inspireras på olika sätt och av olika saker och välj själv vad som passar dig för att du ska öka dina chanser att nå dina mål. Men vi behöver ju inte klaga på de som väljer att hänga med i utvecklingen och ta hjälp av dagens möjligheter och vi behöver heller inte klaga på dem som väljer att bara sticka ut och springa utan tekniska prylar eller varierade löppass. Vi väljer var och en själva!

halmstad strand vinter snabbafotter IMG_1114

Att springa ute på vintern när det är kallt är inte min favorit, men med löparkläder och löparskor anpassade för vintern och en miljö jag gillar så blir det ju väldigt mycket roligare. Be happy!

Share Button