Tidigare i år blev jag inbjuden till att göra ett test hos Salming RunLAB. Tester hit och tester dit kan man ju tycka, men det är lätt till att vi bara hör just ordet ”test” och drar våra egna slutsatser om vad det är för tester som görs. Men på olika testanläggningar kan det ju skilja sig ganska mycket vad det är man testar och vad det är man faktiskt får ut av testerna. När det gäller testerna i Salming RunLAB så handlar det inte om ett test där man får ett värde på sitt Vo2max och en laktatkurva. Testerna i Salming RunLAB handlar mer om hur du löptekniskt springer idag men du får också tips på vad du med fördel kan förbättra för att hitta till en bättre löpteknik och effektivare och skonsammare löpning.

Jag åkte till Göteborg och redan när jag steg in och välkomnades av Sara och Peter så kände jag mig nästan lite proffsig, det var liksom jag som var huvudpersonen och det fanns gott om tid för att genomgång, test och feedback. De berättade lite om hur testet skulle gå till och vilken typ av information vi skulle kunna få ut av testet som jag också skulle kunna ta med mig hem för att jobba med för att kunna springa effektivare. Informationen man får med sig är också något man skulle kunna diskutera med sin naprapat eller liknande för att komma tillrätta med vissa detaljer. Nu var det så att vi alla var intresserade av detta på en ganska detaljerad nivå så det blev ju ganska mycket mer snack när jag var där än vad det behöver vara, men som sagt, vi är intresserade av löpteknik och hur vi med löpteknikens hjälp kan hjälpa andra löpare att springa effektivare och på så sätt också minska skaderisken.

Jag bytte om till träningskläder eller minimalt med kläder skulle man kunna säga, för sen skulle 35 små reflektorer sättas fast på mig på specifika ställen. Sen finns utrustning runt om i lokalen som filmar och registrerar hur jag rör mig i löpningen och detta utgör sen grunden till den information som man får fram om mitt löpsteg och min löpteknik. Jag hoppar upp på löpbandet och jag ska springa i 3 olika hastigheter så att allt registreras i dessa 3 olika hastigheter så man ser vad som skiljer i löpstegen i de olika hastigheterna. Vi bestämde att jag skulle springa i 14, 16 och 18 km/h, dvs typ 4,15; 3,45 och 3,20 min/km, men detta anpassas naturligtvis till varje enskild löpare, att identifiera eventuella skillnader i olika hastigheter är det viktiga, inte vilken hastighet man springer i.

Själva löpningen tog inte så lång tid utan sen var det dags för att gå igenom resultaten och återigen blev det intressanta löptekniska diskussioner och det märktes att vi alla är vassa på området. Vi tittar på många bilder, både när det gäller ben, höfter, armar och allt möjligt. Vi ser vilka skillnader som kan uppstå i olika hastigheter och vi ser hur mina rörelser är jämfört med snittet av löpare och även gentemot svenska elitlöpare. Detta kan vi göra eftersom Salming har samlat på sig information från ett stort antal löpare i en databas. Och jag kan erkänna att jag var ganska nöjd med att ligga närmre svenska elitlöpare än snittet. Man får också reda på om man är sned någonstans som kan komma från någon gammal skada som gör att man inte är lika stark på höger och vänster eller om det finns delar som borde jobbas extra med vad gäller rörligheten. Jag fick generellt sett rätt bra värden men även jag behövde jobba på vissa delar, t ex är jag stel i bröstryggen, som många andra löpare, men vi kunde också identifiera en liten skillnad på höger och vänster vilket kunde bero på min tidigare skada när ledbandet i foten gick av i våras och som fortfarande i vissa situationer kan känna av.

Det som jag tycker gör testerna hos Salming RunLAB extra intressanta är att man inte bara får reda på statiska värden från 35 olika mätpunkter, typ ”så här ser det ut” utan den inhämtade informationen som ligger till grund för analysen kommer från många mätpunkter direkt på kroppen. Dels får man inte bara reda på ”hur det ser ut” utan man får även med sig en diskussion och förslag till vad och hur man behöver jobba extra med vissa delar. Det är inte heller ovanligt att representanter från Salming RunLAB kan hålla en kontakt med din gym-PT, sjukgymnast eller naprapat eller liknande för att lättare kunna förmedla informationen som kan hjälpa dig framåt.

Jag, Sara och Peter från Salming RunLAB fann varandra direkt och insåg snabbt att vi tänker på liknande sätt vad gäller löptekniken och att vi alla håller en hög klass inom området. Därför var det inte svårt att tacka ja när de erbjöd mig att vara ambassadör för Salming RunLAB och genom detta har jag möjlighet att ge mina kunder lite extra rabatter hos Salming, både när det gäller löpanalys men också på skor och kläder. Detta innebär också att har du gjort en analys hos Salming RunLAB så kan jag med hjälp av informationen hjälpa dig att förbättra löptekniken.

Jag vill också påpeka att det här med löpanalys och löpteknik inte alls bara är något för elitlöpare och elitmotionärer utan detta är något som alla kan ha nytta av. En ökad effektivitet i löpningen kan både gynna snabbheten men också minska skaderisken och det brukar de flesta löpare vara intresserade av. På vårt senaste läger med Löplyx hade jag förmånen att få hjälpa några löpare med korta privata sessioner och resultaten ger mig blandade känslor. Visst är det härligt när man hör någon säga något i stil med ”det är ju fantastiskt hur din hjälp kan göra så stor skillnad på så kort tid, nu känner jag inte av knät längre” men det ger blandade känslor när jag får hjälpa andra löpare som tidigare anlitat andra löpcoacher som inte kunnat hjälpa till med löptekniken trots att det fanns ett stort värde att göra just det. Jag drar slutsatsen att det troligtvis skiljer en hel del i kompetensen hos olika löpcoacher.

IMG_2013

Reflektorer som mätpunkter för analysen!

IMG_2015

Överallt ska det finnas reflektorer!

IMG_2028

Redo! Och ja, jag ser lite konstig ut!

Skärmavbild 2015-11-19 kl. 23.23.08

Nu kör vi! Lite nervöst! Alla tittar på liksom!

IMG_2027

Och detta ska föreställa en del av mig!

Share Button