Idag var det dags för kurs med min kollega Pernilla på Urban Tribes som instruktör. Det handlade om det för mig något annorlunda och nya området ”Styrketräning för löpare”. Pernilla skötte sig utmärkt genom dagen med inspiration och kunskap. Jag börjar med det som jag tycker var klockrenast och som jag tycker att så många fler löpare borde lyssna på, nämligen att styrketräningen ska vara ett komplement till löpningen för oss som har löpningen som vår huvudgren. Det kan låta självklart och naturligt, men det händer fortfarande ganska ofta att både personliga tränare och löpcoacher får för sig att tycka att deras kunder till löpare ska ha typ hälften styrkepass och ibland mer. Och ja, de som föreslår detta har säkert gymmet som sin hemmabana och kanske inte känner sig lika hemma i löpningen som de gör på gymmet och därför försöker de motivera att styrketräningen i princip är viktigare än löpningen för en löpare. Så det var skönt att Pernilla, som också har sin bakgrund i gymmet, tycker att löpningträningen naturligtvis ska vara huvuddelen av träningen, att vi blir bra på det vi tränar, och att styrketräningen är ett komplement. Detta innebär alltså för många av oss att ett styrkepass inte ska ersätta ett löppass utan löppassen ska vara kvar och styrkepasset ska läggas till. Detta på samma sätt som jag brukar prata om att vi inte får låta den alternativa träningen ta överhanden över löpträningen. Detta gäller naturligtvis under förutsättning att man är skadefri och kan springa som man vill, men det förstår ni säkert.

En annan sak jag tar med mig från dagens utbildning är att vi kommer väldigt väldigt långt med några få basövningar. Det behöver alltså inte vara så jäkla konstigt för oss löpare att genomföra en relevant mängd styrketräningsövningar. Jag är inte löparen som brukar styrketräna speciellt mycket och till viss del är det för att man lätt tror att det är så komplicerat, att det är så många olika övningar som måste genomföras och att det kanske tar lång tid. Nu när jag vet mer om styrketräning som är relevant för oss löpare, får vi se om jag också tar mig i kragen att träna det lite mer kontinuerligt än jag gjort tidigare.

IMG_3226

Share Button