Det är inte ovanligt att jag får frågor som handlar om jag tror att de kan klara av att springa ett marathon. Och om den aktuella maran ligger minst 6 månader fram i tiden har jag egentligen ingen anledning till att säga att jag inte tror att de ska klara det. Sen är det klart att det är ju bra om man redan kan springa några kilometrar inte börjar med att vara långtidsskadad eller liknande, men den typen av specialfall brukar inte de som frågar ha.

Nu tänkte jag inte gå in på något långsiktigt marathonprogram eller liknande, mest bara snacka lite kring varför jag tror många som inte är skadade och springer lite idag kan klara av ett marathon om ett halvår. För det första är det väldigt många som springer marathon med väldigt dåliga förutsättningar om man ska se det till den träning de har med sig i bagaget, men de klarar maran ändå. Det finns de som springer marathon och tar det för vad det är, en löpupplevelse och det ta den tid det vill. Det finns också de som har bra förutsättningar och springer halvmaror men ändå är lite skeptiska till hela marathondistansen. Men ska jag bara ge ett tips så är det ju att se till att springa sina långpass. Jag vet att några klarar det bra ändå, men de allra flesta behöver långpassen och även de som tycker sig klara sig bra utan hade troligtvis fått en både bättre upplevelse och tid om de skött sina långpass. Men jag tror också att marathonlöpare är ganska dåliga på långpass, hur konstigt det än kan låta. För tänk så många som tappar typ 10-15 minuter på andra halvan i ett marathonlopp. Visst, de kan ha gått ut alldeles för hårt och inte hade någon koll på sin kapacitet för dagen och många tappar helt enkelt efter 25 km för att de inte är vana vid att springa länge för de har inte tränat tillräckligt på det.

Jag tror alltså att det egentligen inte är några problem för en skadefri löpare att gå från några kilometer till marathon på ett halvår om man bara sköter träningen och fokuserar på rätt träningspass.

IMG_2671

Share Button