Att en jäkla massa löpare springer alldeles för fort i många av sina långpass, det är ju allmänt känt, så det tänkte jag inte gå in på i detta blogginlägg. Men jag fick en mer specifik fråga om man behövde springa i långsam fart i vissa pass, för det känns som man inte har något flyt. Frågan kom från snabba löpare så vi kan säga att exemplet var 1,5 minut per kilometer långsammare än marafart, typ 4.00 till 5.30 min/km. Jag gissar att exemplet kan stämma ganska bra även för t ex 6.00 till 7.00 eller 7.30 min/km.

Hur är det då? Behöver man springa pass i en fart som är 1-1,5 min/km långsammare än marafart. Springer man inte marathon kanske man springer milen och eftersom milfarten är något snabbare än marafarten så kan vi fråga oss om vi behöver springa pass som är 1,5 min/km långsammare än vår milfart?

Skulle man fundera på träningsuppläggens nyckelpass så är det säkert lätt till att missa denna typ av pass, för de kanske inte känns så kritiska för målsättningen man har satt upp. Men om vi tänker oss pass som återhämtningspass och morgonjoggar, den typen av pass tycker jag absolut kan vara av den typen av pass där vi har sänkt farten med 1,5 min/km jämfört med vår tävlingsfart. Och hur gör vi i uppvärmning inför intervaller? Ja, det är säkert inte ovanligt att vi gör som i långpassen, dvs springer lite för fort eller i alla fall fortare än vad vi behöver. Men vi kan absolut jogga i en lugn fart i våra uppvärmningar och hur är det när vi springer på mjuk sandstrand eller på knöliga stigar i skogen, det kanske inte går så fort som vi är vana vid. Så det är klart att det finns pass och tillfällen där det passar utmärkt att springa ganska mycket långsammare än vår tävlingsfart.

Men så säger man då något i stil med att ”jag kan inte springa så sakta, det känns så fel” eller liknande. Men nja, där skulle jag nog säga att försök, ge det en chans, du kommer klara det. Många elitlöpare och även kenyanerna kör väldigt långsamt i vissa pass så varför skulle inte vi klara det? Ett tips kan vara att ta sällskap med någon annan som tycker att den farten du inte vill hålla känns alldeles lagom och tvinga dig själv att försöka springa så naturligt som möjligt. Som sagt, ge det en chans.

När jag coachar så blir det att jag springer en del i långsammare farter än vad jag annars skulle göra. Och hur tror ni det känns för mig? Klagar jag över dåligt flyt? Har jag svårt att springa långsamt? Nja, jag skulle snarare säga såhär att när jag springer i en långsammare fart än min egen så blir det också så att jag klarar av att springa mer vad jag tycker är löptekniskt riktigt än när jag springer i min egen fart. Jag kan alltså göra lite större och kanske lite mer överdrivna rörelser när jag springer långsammare vilket gör att jag faktiskt kan känna av träningen mer muskulöst från långsamma pass jämfört med pass som är närmre min vanliga fart. Så att springa långsamt tycker jag kan vara en bra övning ur ett löptekniskt perspektiv. Detta kan kanske skilja sig en del utifrån vilken löpteknik man har, men känner man att man blir mer hängande och sittande och på det sättet tappar flytet i en långsammare fart, ja då kanske man ska se över om man kan göra några förändringar i sin löpteknik.

Jag avslutar med att säga att detta är vad jag tycker och har erfarenhet av, men det kan säkert finnas de som tycker annorlunda.

flipbelt snabbafotter 03

Share Button