För ett par veckor sedan fick jag möjligheten att göra ett test hos Aktivitus som några kanske har sett på instagram. Man kan säga testet skulle innehålla tre olika delar, dels laktattest och  Vo2max men också lite allmän information om blodet i form av olika blodvärden. Laktattest och Vo2max kan låta som krångliga ord och andra ord är mjöksyratest och syreupptagningsförmåga. För denna typ av tester bokas 2 timmar upp men i mitt fall räckte inte detta så jag fick den återstående och viktiga analysen igår. Jag har gjort ett liknande test för några år sedan, kanske 4-5 år sedan till och med och även om jag kommer ihåg något värde från det testet så är det tidsbristen som infann sig då som är det jag kommer ihåg, jag fick helt enkelt inte den hjälp att analysera siffror och kurvor som jag tycker är viktiga för att jag faktiskt ska få ut något av testet, så det var bra att vi gjorde det ordentligt nu även om det inte hanns med under själva testtillfället.

Jag började med att få ett stick i fingret som gav lite blod som skulle analyseras. Och sen satte vi igång med själva löpningen. Vi började med laktattestet, dvs mjölksyratåligheten som kan ge ett mått på när jag börjar dra på mig olika mycket mjölksyra men också information på hur bra jag är på att transportera bort mjölksyran. Detta görs i form av att man springer på löpband och man springer i 4 minuter, sen blir det stick i fingret och en ökning i hastighet. Man börjar på en viss fart i jämn km/h och för min del började jag på 12 km/h, men det är individuellt, man kan börja på vad som känns lagom för en själv. Och för varje 4 minuter och stick i fingret som går så ökas farten med 1 km/h. Och tanken är väl att man ska kunna springa i ungefär 5 olika hastigheter och för min del så slutade jag på 17 km/h. Man har även pulsband på sig och allt som allt så får man sen ut kurvor som visar hur pulsen ökar och hur mycket mjölksyra man drar på mig allteftersom.

Sen var det dags för syreupptagningsförmågan (Vo2max) och det passar väl egentligen inte riktigt mig att göra denna typ av test kan jag erkänna. Och anledningen är att här handlar det ju om att bli totalt jätteslut även om man inte ens har sprungit i 10 minuter och det är inte min starka sida eller vad jag gillar mest. Jag är ju mer marathonuthållig och kan hålla på länge i hyfsad fart. Men men, det var bara att köra på. På med mask och sånt och nu skulle vi springa med lutning på bandet och lutningen ökades för varje minut som gick, men farten var densamma och vilken fart som var lagom kunde utlösas från laktattestet jag precis hade gjort. Och mycket riktigt blev detta ett jobbigt test, jättejobbigt. En minut kan vara så lång, det känns som jag tittade på klockan var 10:e sekund. Men det var ju också så att när jag blev trött så kunde jag ändå hålla i några minuter till. Men trötthetskurvan blir ju ganska brant på slutet ju längre man sprungit när dessutom lutningen ökar för varje minut. Jag tror jag sprang i 7-8 minuter.

Så till själva analysen av testet, det som jag som sagt tycker är det intressanta för att få reda på vad som är bra och mindre bra och helst vad jag verkligen borde träna mer på för att få en bättre utveckling. När det gäller laktattestet/mjölksyratestet så kan man generellt sett säga att jag börjar dra på mig lite för mycket mjöksyra lite för tidigt. En kurva som visar laktaten i en test som denna ska helst blir mer som en hockeyklubba men för mig blev det mer som en banan. :-) Man kan t ex se att jag springer i marathonfart med lite väl mycket mjölksyra i kroppen. Men vi såg också att även om jag i slutet drar på mig väldigt mycket mjölksyra så kan jag ändå hålla en bra fart utan att pulsen går helt i taket och detta innebär att jag också är bra på att ta hand om och kan transportera bort mjölksyran. Men här ser vi alltså en utvecklingspotential som är att om jag får ner laktaten i tid mil/marafart så att det blir mer som en hockeyklubba så skulle jag dels ha lite lättare att springa i en lite högre fart och i en mara så skulle jag inte ha samlat på mig så mycket mjölksyra efter t ex 30 km.

När det gäller syreupptagningsförmågan så är mitt värde på 57,5 inget att ropa wow över direkt, för min del borde jag ha ett högre värde här. Men det hänger också bra ihop med ovanstående tycker jag. Jag behöver bli snabbare, träna mer i högre puls för att öka mitt Vo2max och därmed kunna få ner laktaten till en hockeyklubba.

När det gällde blodvärdena så var det inga konstigheter, jag har bra blodvärden helt enkelt. Det kan ju låta trist att ett test av blodvärdena inte ger något speciellt, men samtidigt är ju det det bästa, att blodvärdena är bra är ju egentligen det man vill höra och hade någon specifik del av det inte varit bra, ja då hade man ju fått reda på det.

Så nu är jag taggad för att sätta lite mer fokus på detta i sommar för att öka chanserna att nå mina mål i höst. Tack för hjälpen Aktivitus och är jag nyfiken på att testa mina värden i höst igen så hör jag av mig.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 10.04.05

Jobbigt det här med Vo2max!

Share Button