Jag fick en fråga om vad jag tycker om ”fetskor” och det handlade då om Hoka OneOne och andra liknande skor som är ”väldigt stora och väldigt mycket”. Nu kunde jag inte riktigt besvara frågan för jag har aldrig testat några Hoka dojjor, men jag vet ju att inom ultravärlden är de nog vanligare än i ”icke ultravärlden”.

Men det som slog mig när jag funderade någon sekund var att det egentligen är ganska självklart att den typen av skor skulle komma. För det är ju några år sedan trenden kom att vi skulle springa barfota, eller okej, väldigt få sprang ju barfota men de kallade det det i alla fall. Det blev fingerdojjor och sen blev det minimalistiska dojjor utan fingrar. Och är det inte då ganska naturligt att ett tag senare så kommer ytterligheten från andra hållet, med ”hur mycket sko som helst”? Samtidigt så tror jag att majoriteten av oss löpare fortfarande och i längden springer i skor som inte tillhör dessa ytterligheter. Men är löpning populärt, ja då finns det en marknad.

Och det finns ju fler ytterligheter inom löpningens värld som är ganska så påtaglig just nu och har varit ett tag. Överallt kan man hitta träningstips om hur man ska hinna med och träna på 15 minuter? Det finns böcker om träningspass på 15 minuter,  specifika träningspass på gymmen som är 15 minuter långa och kvällspressen älskar väl att berätta för oss hur vi kan träna så effektivt som möjligt så vi slipper träna så länge. Och samtidigt har det väl aldrig varit populärare att vilja träna länge och deltaga i lopp som är så långa som möjligt. Ironmandistansen och ultralopp lockar många och även om man skulle välja den delen i en svensk klassiker som tar kortast tid är det inget vi hinner med på en kvart. Men ändå ska det tydligen räcka att träna en kvart. Lite konstigt kan jag tycka. Det låter nästan som om vi vill vara med och deltaga i så långa utmaningar som möjligt men vi hatar att träna så vi vill träna så kort tid som möjligt. Och det finns till och med coacher som sprider information till sina adepter om att långpass är mindre viktiga än de är och ja, detta även inom löpningen och man blir ju lite mörkrädd. Men samtidigt är kanske dessa löpcoacher smarta, för adepten kanske vill höra att allt löser sig med minimalt med träning och gillar det som står i kvällspressen om att träna kort och med rätt teknik så löser sig allt. För quick fix tror vi fortfarande på, eller? Nja, inte jag i alla fall!

filmdag 012 snabbafotter

Det gör inget om man blir lite trött, det är då träningen ger resultat!

Share Button