Midsommarlöpning

Jag har haft en väldigt lugn helg om man tänker hur mycket festande det har varit. Detta gör ju att det har kunnat bli ganska bra träning och det har jag faktiskt fått till. Jag sprang till exempel hem från ett midsommarfirande på dagtid på midsommarafton och det känns alltid lite extra bra när man tränar på en dag eller tid när andra kanske tycker att man är lite tokig. Förr sprang jag och polaren alltid en sväng på julafton, det är lite samma grej. Men förr var det också mer onormalt att springa på konstiga dagar än vad det är nuförtiden.

Passet i fredags gick väldigt bra måste jag säga. Jag hade i och för sig ingen klocka men det kändes bra i alla fall och känslan brukar ha rätt. Foten jag har problem med hängde med ganska bra, men visst känns det lite till och från. Men jag har också varit duktig med balansplattan i helgen. 14 km på fina landsvägar fick jag ihop i fredags.

sommar hälsingland snabbafotter IMG_7641

Stretcha bör man annars dör man!

Jag har en tanke om att jag ska bli lite snabbare till hösten och för det krävs det lite mer fartträning i sommar. Man blir ju som bekant bra på det man tränar och jag är lite för dålig på att träna fart i egna pass. Jag får lite fartträning från pass med andra, men det räcker inte. Och ska jag bli snabbare på de längre distanserna måste jag bli snabbare på kortare distanser för jag ligger liksom för nära min milfart i mina marathonlopp. Kan låta som ett lyxproblem för många, men för mig blir det då som sagt istället så att jag nu behöver träna upp min fart mer. Så i lördags, på midsommardagen, var det dags för lite fart i form av intervaller på bana. Jag bestämde mig för 800-ingar för det kändes lagom med 2 varv och inte för långt för att jag inte skulle kunna springa tillräckligt fort och inte så kort så att farten skulle bli så hög att jag riskerade att slita extra på foten. Jag fick ihop 5*800 meter och sen avslutade jag trots allt med 3*300 meter, kanske mest för att jag inte var riktigt nöjd med farten på mina 800-ingar. Jag tycker också det är bra och skönt att få avsluta med lite kortare intervaller på detta sätt.

hälsingland snabbafotter IMG_7789

Jobbigt det här med intervaller!

hälsingland snabbafotter IMG_7822

Nöjd att dagens intervaller är gjorda och det blev visst lite sol att kisa i!

Igår kväll tog jag mig tillbaka till Stockholm och eftersom det är tradition att springa en sväng på natten när det är årets kortaste natt så fick jag till en minimal runda igår när det egentligen var läggdags.

IMG_2187

Efter en minimal nattjogg!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

  1. Bra jobbat!
    Jag har lite funderingar, jag är sugen att springa Ultravasan (45 km). Jag är sjukt okunnig i den biten om hur en ska träna för att lyckas att ta sig igenom dessa mil och terräng. Men känner ändå att det är något jag skulle vilja bita tag i. Hur tänker du kring det? Hur lång tid beroende på hur mycket jag tränar/springer ska jag träna inför detta? Vad krävs det av en? Ska jag börja med något ”mindre” först?

    Tycker du är kunnig i det du gör, så därför frågar jag dig.

  2. Halloj Kenth!
    Jag undrar vad du har för åsikter om sk ”fetskor”? Det är tydligen den senaste trenden av löpskor och har gått från att vara en nischad produkt till att ha blivit mer vanliga. Har läst lite om dem och det verkar som dessa skor med relativt tjock sula minskar belastningsskador och dyl. Har du testat dessa? Kanske är idé att införskaffa för att förhindra framtida (möjliga) skador. Må väl! Hälsar Lisa

  3. Lisa: Nja, vad är ”fetskor” egentligen? Jag skulle tippa på att du kanske menar de som heter Hoka OneOne eller liknande? Jag har själv inte testat dem men jag vet de som tycker att de är sköna och kanske framförallt att detta kommer från de som springer ultradistanser. Och visst kan de kanske vara skön och minska risken för skador och framförallt i det långa loppet när man kanske tappar i löpteknik, om man nu från start har en bra löpteknik. Så egentligen kan jag inte säga så mycket när jag själv inte testat, men jag tycker det kan vara värt ett kommande blogginlägg att diskutera det lite. :-) För det kan ju också vara så att allt tas ju till sin ytterlighet just nu inom löpningen, för skulle vi springa barfota och sen kommer fetskorna. Det skrivs böcker och kommer träningspass på träningskedjor om pass på 15 minuter, samtidigt som ultralöpningen, som tar väldigt lång tid, aldrig har varit större. Så detta kanske till viss del är resultatet att att tiden vi lever i nu kräver ytterligheter åt alla håll? Tack för att du fick mig att komma på detta kommande inlägg. :-)

  4. Ja visst går det trender i löpning , barfotalöpning verkar inte vara optimalt om man vill skona leder och ligament. Jag tror på de här nya skorna med tjockare sula, ska testa dem. I senaste numret av Aktiv träning kan man läsa att de är på framfart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *