En lördag mitt i maj är det säkert många lopp runt om i landet, men det är också 1 och 2 veckor kvar till 2 av de större loppen i Sverige, Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon. Lopp med många år på nacken och en del år även med mig på startlinjen. Lopp som förändrats en del med åren, på gott och ont.

Men vad ska man tänka på så här när det börjar närma sig. När det gäller Göteborgsvarvet så är det bara en vecka kvar och i denna långhelg kan det vara bra att köra ett sista  halvlångt pass, det kan vara ett millopp eller en träning på 10-14 km med en fartökning i slutet av passet. I veckan som kommer tycker jag nästan att det räcker med ett pass, kanske på onsdag och då kan en runda på 6-8 km med lite fartinslag passa bra. Vill man träna 2 gånger sista veckan innan lördag tycker jag framförallt att detta bara ska gälla om man är van vid att träna väldigt mycket, annars finns det ingen anledning. Vi kan inte träna ifatt något pass vi tycker att vi missat och vi kan inte bli speciellt mycket bättre sista veckan, men vi kan förstöra väldigt mycket sista veckan. Och det sista vi vill är att känna oss slitna när vi står på startlinjen, mycket bättre då att ha dragit ner på träning mer än nödvändigt och känna sig pigg och jättesugen på att springa iväg. Så tipset för sista veckans träning är att inte träna för mycket och inte för hårt, vila bra så du känner dig sugen på att springa om en vecka.

När det gäller Stockholm Marathon som är om 2 veckor så tycker jag man kan tänka lite åt samma håll. Det är dubbelt så lång sträcka och dubbelt så långt kvar. Denna helgen kan man alltså springa sitt sista långpass, men det bör inte vara det längsta långpasset under vårens träning. Hellre lite kortare och kanske med lite inslag av fart någonstans under andra halvan av passet. Och beroende på hur mycket man brukar springa under normala veckor så kan man med fördel börja trappa ner på träningen lite. Pass jag tycker kan vara lämpliga när det är 1-2 veckor kvar, som det är under kommande vecka, kan vara snabbdistanspass och längre intervaller. Och nästa helg, när det bara är en vecka kvar, kan man tänka lite åt samma håll som jag beskrev för Göteborgspasset ovan. Men jag kanske ännu mer vill betona vikten av att ta det lugnt sista veckan, äta och sova bra och ladda med lite extra käk sista dagarna, men ät en normal frukost på maradagen.

Generellt sett tycker jag det är en stor skillnad på en halvmara och en mara, på många sätt egentligen, men det jag tänkte på just nu är att för väldigt många löpare så är halvmaradistansen en distans som vi har ganska bra koll på för vi springer distansen ibland eller ganska ofta på träning, speciellt om man också siktar på maran, medan maradistansen är så lång att det troligtvis bara är några ultralöpare som brukar springa så långt på träning. En annan stor skillnad är energiintaget och hur långt det räcker. Man brukar säga att man kan lagra in för 90 minuters aktivitet och den siffran, hur stor den egentligen än är, är ju densamma oavsett om man ska springa en halvmara eller en mara, men efter denna tid så är det mycket längre tid kvar av loppet om det är en mara jämfört med en halvmara. Så det gäller att planera energiintaget under maran lite mer än vad som krävs under halvmaran.

Vad vi också kan börja göra redan nu är att be till högre makter att det blir bra väder, för bra väder gör det hela så mycket roligare!

IMG_0840 klein curacao snabbafotter

Klart att vi vill ha bra väder, men kanske inte så varmt som det var på Klein Curacao! :-)

Share Button