Jag är ju på en kombinerad tränings- och löparresa i USA och jag hittade väldigt relevant läsning i stolsfickan på KLM’s flygningar. Jag tror det är varje månad som det kommer ut ett nytt nummer av denna tidning. Det var under rubriken ”Sport & Wellness” som jag hittade 3 delar som verkligen handlade om löpning och specifikt om marathon.

KLM-tidning

Vi börjar med artikeln som handlar om Two Oceans Marathon i Sydafrika, som ska vara väldigt vackert. Jag tror man kan välja mellan 56 och 28 km. När jag vid ett tillfälle frågade mina läsare vilken lopp de helst skulle vilja springa så var det några som nämnde just detta lopp. Det går nästa år i mars verkar det som och ja, jag måste erkänna att det står på min bucket list också.

Sen har vi tjecken Emil Zatopek som har myntat ett uttryck som:

”If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon”

Coolt såklart! Emil Zatopek, som är den enda i historien som vunnit 5000 meter, 10000 meter och marathon i ett och samma OS (som han gjorde i Helsingfors 1952) har också myntat detta uttryck angående marathonlöpare:

”Vi är annorlunda i grunden från andra män. Om du vill vinna någonting, spring 100 meter.

Om du vill uppleva någonting, spring ett marathon”

Klockrent, eller hur?

Sist men inte minst så har vi den lilla notisen längst upp till höger i bild, som talar om att Dennis Kipruto Kimetto sprang på 2:02:57 i sitt världsrekordlopp i Berlin Marathon 2014. Vad kan vi säga om det då, mer än att det är omänskligt och fantastiskt? Jo, vi kan ju leka lite med tanken på hur snabbt det faktiskt är. Det är t ex 20,59 km/h och har ni sprungit på löpband så kan vi ju säga att det säkert är väldigt få av oss som ens springer på 20 km/h i en enda minut. Dennis sprang alltså snabbare än så och i över 2 timmar eller över 42 km. Och det är under 2,55 min/km om det är någon som vill testa farten i en tusenmetersintervall. Och det händer att vi har löpcoachpass där man får testa att springa i denna fart i 200 meter och det måste man då göra på under 35 sekunder för att hänga med i Dennis marathonfart i 200 meter. Ganska otroligt eller hur?

Share Button