Jag har fått vara med och testspringa ett par skor till skotestet på marathon.se som kommer finnas ute om några veckor. Skorna jag testade var ett par Salming Distance.

Nya skor på fötterna är alltid något nytt och extra nytt är det när man tar på sig ett par skor av ett märke man inte springer så ofta med. Även om jag har sprungit en del i ett par Salming Speed under förra sommaren så kändes det som en ganska ny känsla att snöra på sig ett par Salming Distance. De två första uppenbara känslorna med skorna på foten är att skon är lätt för att vara en distanssko men också att den är ganska bred framtill, dvs en ganska stor tåbox. Här är vi ju olika, en del behöver breda skor medan andra kan ha smalare skor.

Snörningen är lite speciell och håller bra vilket absolut inte alla modeller gör. Men det innebär också att de är lite krångliga att ta av sig, men nu vet jag att jag är inne på väldigt små detaljer. Och ska snörpningen vara riktigt hållbar kanske man får acceptera att det tar någon sekund extra att snöra upp skorna efter passet.

Redan på första passet med Salming Distance fick jag olika känslor som sen har hållit i sig. Det är en lätt distanssko och man får bra hjälp med att få till ett löpsteg som gör att man landar närmre kroppen och på främre delen av foten, som sig bör alltså. Jag tycker själv att denna känsla stämmer bra in på Salmings koncept med ”natural running” och den automatiska följdeffekten blir att det lätt börjar gå lite fortare. Bra naturligtvis, men detta ställer också krav på löparen och vad löparens muskulatur klarar av. Många som byter ganska tvärt från ett annat löpsteg till den här typen av löpsteg kan känna av detta i vaderna ganska ordentligt. Så för att klara av att springa bra i dessa skor tror jag det krävs ganska vältränade vader och att man inte drastiskt kastar sig från ett annat löpsteg i en annan sko till ett nytt löpsteg i denna skon. Med tanke på att skon har denna inriktningen med ”natural running” så behövs det heller inte en massa dämpning i sulan. Detta är naturligtvis en av anledningarna till att skon kan vara ganska lätt men är man inte van vid ”natural running” skulle man kanske behöva lite dämpning, för springer man inte i skon som den bör springas i kan den kännas lite hård och stum.

Jag tror alltså att detta kan vara en perfekt sko för de löpare som klarar av att springa med det löpsteg som skon är tänkt för, men de löpare som inte har detta löpsteg idag gör nog rätt i att vänja sig vid skon under en längre period så att löpsteg och muskulatur har en chans att hänga med.

Salming Distance

Test av Salming Distance!

Share Button