Jag brukar själv inte ha några nyårslöften, men lite mål med träningen eller vilka resultat jag vill uppnå händer det att jag har. Det kommer jag säkert kunna fundera fram för 2015 också, men jag har inte kommit så långt ännu. Men till de av er som ligger lite före mig i nästa års målplanering kommer här lite tankar.

Att sätta mål är ju egentligen inget svårt, det svåra är snarare att sätta rimliga mål som gör att det finns en bra chans att du kan infria i alla fall en del av målen och på så sätt få en positiv känsla. Sätter du orimliga mål och inte klarar något av dem riskerar du att komma in i negativa tankar och det är ju varken bra eller meningen. Sätt gärna delmål så att vägen till ditt stora mål inte känns lika långt borta och använd dina delmål så att det rimmar bra med på vilken nivå du bör ligga vid delmålen för att ha en rimlig chans att klara av de stora målen.

Men som sagt, det svåra är inte att sätta målen, det svåra är hur du ska ta dig dit. Det finns några väsentliga delar jag tycker man kan fundera lite på. Vilket utgångsläge börjar du ifrån? Om du ska resa till Stockholm så är det orimligt att resan ser likadan ut från olika utgångspunkter. Om du börjar från Halmstad, Uppsala eller Helsingfors gör naturligtvis att vägbeskrivningen ser olika ut för att nå målet i Stockholm. På samma sätt är det ju inom löpningen. Vi har olika långt kvar för att nå målet och utifrån detta kan vi behöva agera olika från olika utgångspunkter. Är målet till exempel att springa en halvmara på 1.45 så är det inte optimalt att träna på samma sätt som alla andra med samma mål. Någon kanske är naturligt snabb men aldrig sprungit längre än 5 km, någon kanske är uthållig och springer 20 km någon gång i veckan men inte tillräckligt snabbt och någon kanske är cyklist i dagsläget men vill sikta på samma mål för konditionen kanske finns där till viss del.

Vi är alltså olika och vi kan behöva olika vägar fram för att nå målet. Men det finns ju en massa program och träningsupplägg man kan hitta på internet, är inte de bra kanske någon undrar? Ja, det kan man undra. Jag tror säkert att många av de standardiserade program som går att hitta i tidningar, böcker och på internet har en ärlig mening att vilja hjälpa till. Men vid skapandet av programmet är det ju bara målet som är tydligt, programskaparen vet ju ingenting om den som läser programmen och får för sig att följa något av dem. Ibland kan man läsa något i stil med att innan du påbörjar programmet bör du kunna springa X km på tiden Y. Och programmen kan vara från några veckor till ett halvår eller kanske mer. Och tänk så mycket som händer i vår vardag under så lång tid så att man behöver redigera lite i sin väg till målet. Olika programskapare har säkert också olika idéer om vad som är viktigt. När det gäller t ex löpning så finns det de programskapare som har med mycket löpning i träningsupplägget men jag har också sett träningsupplägg för löpning där de flesta träningstillfällen ska läggas på styrketräning och inte på löpning. För egen del tror jag ju att vi blir bra på det vi tränar vilket jag tror rimmar bra med de allra flesta som når sina mål, men det är alltså inte alla som tror på den gamla klassiska devisen.

Så när du sätter dig ner och funderar lite över vilka mål du ska sätta för 2015, fundera gärna också på vilka delmål du behöver sätta upp och hur du bör träna för att nå dina mål, givet den utgångspunkt du har idag. Ta hänsyn till dina styrkor och eventuella svagheter för att få ett hum om vad du kanske ska göra mer eller mindre av, inte minst i förhållande till andra med samma mål eller vad olika standardiserade träningsupplägg tycker.

Förresten, det skulle vara intressant att jämföra en massa standardiserade träningsupplägg man kan hitta på internet och se vilka skillnader som finns. Jag skulle inte bli förvånad över om det både finns stora skillnader men också att det inte är några skillnader alls, dvs att någon har kopierat ett program och lagt upp det som sitt eget.

Skärmavbild 2014-12-03 kl. 16.07.15

Här kan man tro att jag satt och funderade över mina mål för 2015, men det gjorde jag säkert inte! :-)

Share Button