Läste ni Coltings kolumn i det senaste numret av Runners World? En bra text om vad som är normalt och extremt ur ett litet perspektiv på nu och då. Gör jag om det lite och sätter min prägel och mina tankar på det så var det extremt att tidigare springa marathon, en sträcka på 42 km som de allra flesta som deltar springer på 2,5-6 timmar. Men nuförtiden är det helt normalt att springa ett marathon och det har ju också exploderat inom triathlon och distansen som de flesta pratar om nuförtiden är Ironmandistansen som ursprungligen kommer från tävlingen på Hawaii där man ska göra något i stil med att simma 3,86 km, cykla 180 km och springa 42,2 km. Så även detta börjar bli mer och mer normalt. Men vad kommer sen? Jag såg på TV häromdagen en dokumentär, som även gått tidigare, om att det finns något de kallar för ”The 4 Desert Race”, som är 4 tävlingar i olika öknar där varje tävling är 25 mil till fots och man håller på i flera dagar. Jag kallar det till fots för jag vet knappt om jag skulle kalla det för löpning för det är det ju bara delvis. Det kanske bara är en tidsfråga innan den typen av lopp också blir normala.

Samtidigt är det fler och fler som inte rör på sig alls och fenomenet om att barn på 70-80 talet rörde sig mer i spontana utomhusaktiviteter än vad dagens barn gör läser man om lite då och då. Nu är det stillasittande inomhusaktiviteter som gäller för många. Och faktiskt så finns det också numera organiserade begränsningar för yngre ungdomar än det vad det gjorde på t ex 80-90 talet. Som exempel så finns det numera en åldersgräns i vilka som får delta i Göteborgsvarvet, dvs i sträckan över 21 kilometer. Nuförtiden måste man vara minst 17 år för att få delta, men åldersbegränsningen på 17 år fanns inte förr utan det gick bra för både 12 och 15-åringar att vara med. Jag tror många 15-åringar är bättre förberedda för distansen än vad många andra är som kanske har blivit ”påtvingade” en plats av sitt företag eller kompisgäng.

Ja, ja, vad som är normalt och extremt kommer kanske alltid att ändra sig och som sagt, även organiserade begränsningar sätter käppar i hjulet för en del som vill vara med. Har ni inte läst Coltings artikel i Runners World så passa på om ni har möjlighet.

2014-10-17 10.03.02

I senaste numret av Runners World kan man läsa Colting kolumn om normalt och extremt!

Share Button