Så är vi då inne i en marathonvecka igen, förra gången var det inför Stockholm Marathon i maj och nu har det hunnit bli september och det är Helsingborg Marathon som går till helgen. Det går på ett inom löpningen hett datum, den 13 september, som gör att arrangörerna måste jobba hårt för att få folk. Jag har haft olika lopp på gång det datumet men det blir alltså maran i Helsingborg som jag kör till helgen. Många kommer säkert också springa halvmaran i Stockholm.

En marathonvecka är lite speciell, även för mig som sprungit ganska många marathonlopp. Äta och sova får lite mer fokus och det blir viktigt att inte träna för mycket, hellre mindre än för mycket. Och så har vi ju det där med skador och sjukdomar. Att bli sjuk eller skadad sista veckan inför en mara eller annat lopp är ju inte kul. Men det gäller att inte hamna in i negativa tankar utan se det på bästa möjliga sätt. Så länge man bara är frisk och skadefri så att man kan vara med så är det ju bra. Att man kanske missar ett par träningspass sista veckan ska vi inte bry oss om, de träningspassen hade troligtvis inte gjort så stor nytta ändå, kanske mest för känslan. Och jag brukar säga som så att ”sista veckan kan man inte göra situationen så mycket bättre men man kan fördärva väldigt mycket”.

För er som ska springa halvmaran istället så tycker jag att ungefär detsamma gäller för er. Men för egen del så kommer det lite mer spänning in i bilden inför en mara jämfört med inför en halvmara. Det är trots allt mycket längre och en mara är så långt som man i princip aldrig springer medan halvmaradistansen är en distans som är vanligare att man springer på träning. Så även om man naturligtvis vill springa så fort som möjligt oavsett distans så ligger det en liten större spänning i luften inför en mara än inför en halvmara. Jag vet också att det är många som kommer springa sin allra första mara på lördag i Helsingborg så kanske det är lite extra spännande för er.

2014-07-27 11.33.06

Såhär såg det ut när vi genomförde ett långpass på marathonbanan tidigare i somras!

Share Button