Det har kommit in en fråga från en bloggläsare till naprapaten angående vader och benhinnor, som jag tror att många löpare brottas en del med. Så även om du inte känner igen dig exakt i frågeställningen, så kan svaret från naprapatMats vara värdefullt.

 

Frågan:

Jag har en fråga jag tänkte att ni kanske kunde hjälpa mig med. När jag sätter mig på huk får jag en otrolig kramp i övre delen av höger vad, mer på utsidan! Det är när jag reser mig upp igen som jag känner denna ”krampsmärta” tills det att benet är sträckt igen, därefter känner jag inget tills det att jag upprepar rörelsen igen. Jag har även haft problem med mina benhinnor, vet inte om det kan beror på det som i sin tur genererar problem ut i vaden?

När jag ändå frågar, har du några bra tips gällande benhinnor, förebyggande övningar? Vart ska man vända sig vid smärta och vid köp av nya löparskor?

 

Svaret:

Troligen är det din inre vadmuskel som krampar när du sätter dig på huk. Soleus som den inre vadmuskeln heter är också en del av dina benhinneproblem. Stärk upp dina vadmuskler med vadpressövningar, t ex tåhävningar 3×30 stycken. Strecha vaden ordentligt. Om besvären ej släpper tycker jag du ska ta kontakt med en naprapat som kan hjälpa dig.

Angående löparskor så gå till en butik där de hjälper dig att pröva ut en sko som passar din fot och ditt löpsteg.

 

Lycka till med din rehab!

 

Mvh Mats

Leg. Naprapat

Share Button