I samband med att jag kör löpklasser på SATS träffar jag en del löpare jag inte träffat tidigare och de får lätt uppfattningen att jag springer ”väldigt mycket”. Jag får också frågan om hur långt jag sprungit som längst. Då kommer begreppet ultralopp och ultradistans in i bilden och vad är det den riktiga definitionen av det. Jag brukar säga att det är när man sprungit en distans som är längre än ett marathon, dvs längre än 42195 meter.

När det gäller ultralopp så finns det två varianter, antingen att man springer en sträcka som är längre än 42195 meter och ser hur lång tid det tog eller att man har en bestämd tid att springa och istället ser hur långt man kom. När det gäller den bestämda tiden man har på sig så blir det ju ganska tydligt om man lyckas springa en ultradistans eller inte, dvs om man lyckades springa längre än 42195 meter innan tiden gick ut. Men hur är det om det är en bestämd distans som är en ultradistans, räknas det alltid som att man sprungit en ultradistans? Det jag funderar på är om man får ha hur lång tid som helst på sig?

När det nu i helgen, som jag skrev om tidigare, går det man kanske kallar ultraintervaller med 1 mil var tredje timme, så funderar jag på, kommer det räknas som en ultradistans även om sträckan delas upp över lång tid med vila emellanåt? Att man tar lite vila på ett ultralopp är ju egentligen inget konstigt, men var går gränsen? Kan man säga att man sprungit en ultradistans om man delar upp distansen över ett helt dygn, en hel helg eller kanske till och med en hel vecka om man fått ihop mer än 4,2 mil på en vecka? Var går gränsen? Jag vet själv inte svaret på frågan så om någon vet så berätta gärna. Min egen tanke är kanske att det bör vara vid ett och samma tillfälle för att det ska ”räknas”.

Okej, om ni nu vill veta hur långt jag har sprungit som längst, så är det 10,6 mil och det var vid ett och samma tillfälle, så det borde ju räknas som ultradistans i alla fall! :-)

IMG_2675 vilshärad snabbafotter

När inte vädret i Stockholm är något att hurra för så bjuder jag på denna bilden istället!

Share Button