Det har kommit in en fråga från en bloggläsare till naprapaten som jag tycker är bra att visa svaret till alla. Även om man kanske inte har exakt samma problem så kommer det ändå bra förslag på övningar man kan göra för att stabilisera upp höften.

 

Frågan:

Jag är en fysiskt aktiv tjej som har styrketränat i många år, men under sommarmånaderna även gärna löptränar. Nu har jag börjat få ont på utsidan av höften, det börjar mola när jag går väldigt långa sträckor, eller springer uppemot 7-8 km. Jag känner även att när jag styrketränar, särskilt när jag kör tunga utfall, så är jag mer instabil och svag när jag kör med höger ben fram än tvärtom. Kan dessa två ha ett samband? Bör jag uppsöka naprapat? Jag har slarvat tidigare, men försöker nu stretcha ordentligt, räcker det? Har du några bra övningar för att stärka höften?

 

Svaret:

På din beskrivning av besvären så låter det som att du har en instabilitet i din höft. Troligen är du svag i säte/höft musklerna som gör att de inte orkar att stabilisera höften när du springer, promenerar och gör utfall. Jag rekommenderar att du söker upp en naprapat som kan hjälpa dig med dysfunktionen i höften.

Bra övningar för att stärka upp höften är bla:

▪   Sidliggande benlyft

▪   Fyrfota bensträck

▪   Bäckenlyft

▪   Musslan

▪   Knäböj

▪   Utfallssteg framåt, åt sidan, bakåt (kontrollerade med tanke på din svaghet i höften)

Alla dessa övingar med god bålstabilitet!

 

Lycka till med din ”rehab”!

 

Mvh Mats

Leg. Naprapat

Share Button