Vi pratar ofta om att vi blir bra på det vi tränar och det är något jag verkligen håller med om. Och ändå är det många som hoppas att det räcker att hänga i gymmet eller springa korta pass även om man har ett längre lopp framför sig. Man kanske klarar loppet och att komma i mål kanske var ett mål i sig, men det skulle troligtvis gått både bättre och varit roligare om man varit mer förberedd för just ett längre lopp som i det här exemplet.

Samtidigt som vi säger att vi blir bra på det vi tränar så kan vi ju fundera lite på vad vi tränar. Att springa ungefär samma typ av runda i samma fart varje gång man är ute och springer, det är kanske inget nytt att det inte är det bästa upplägget för att utvecklas som löpare. Och om vi har kommit ett steg längre, att vi tycker att vi är duktiga på att variera vår träning, är det tillräckligt bra? Det kan det ju naturligtvis vara och man kanske är nöjd med vad man presterar. Men det kanske kan bli bättre och hur kan vi tänka då? Alla har vi svagheter eller vi kan kalla det ”detaljer” som vi kanske inte känner att vi är skitbra på. Det är kanske helt enkelt våra svaga sidor. Om vi ser oss själva som löpare som behöver alla möjliga delar för att den totala helheten ska bli så bra som möjligt, ja då är det alldeles säkert så att vi inte är lika bra på alla detaljer. Så vad ska vi då träna på? Ska vi träna på de detaljer vi redan känner att vi är skitbra på eller ska vi träna på de detaljer som vi känner att vi inte är så bra på?

När vi ska träna något som vi redan är bra på så är det både ganska svårt att bli bättre och om vi lyckas så är det troligtvis med ganska liten marginal. Om vi däremot försöker förbättra något av våra svagaste områden, ja då är det säkert så att vi kommer ha lättare att bli bättre och den skillnaden det kommer göra är troligtvis större jämfört med om vi blir bättre på något vi redan är bra på. Hänger ni med?

Så fundera gärna lite på vilka mål ni har. Fundera också på vilka olika detaljer du behöver träna för att lyckas med din målsättning. När du sen tränar är det lätt till att du tränar den typen av pass du är bra på för det är gissningsvis också lite roligare. Men fokusera gärna lite på de detaljer som du tycker att du är mindre bra på men som ändå är viktiga för att du ska kunna nå ditt mål.

Låt sommarträningen innehålla delar som du behöver bli bättre på för att nå dina mål!

Åre SnabbaFötter löpare löpcoach

Share Button