Som många säkert känner till så var det Stockholm Marathon i lördags. Och då och därefter hände något, i alla fall märkte jag det. Många vänner på facebook har redan anmält sig till nästa års marathon. Vänner som tittade på årets lopp är supersugna på att springa marathon. Och jag har fått flera frågor från alla möjliga håll om marathon. En del undrar om jag kan hjälpa dem med träningsupplägg inför ett marathon i höst eller till nästa år. En del pratar redan om sina måltider och undrar om jag tror att deras mål är rimliga. Och det är verkligen alla möjliga som frågar och siktet kan vara inställt på Helsingborg Marathon i september, New York Marathon i november eller något marathon nästa år, som t ex Stockholm Marathon i maj 2015.

Skitkul att fler och fler vill springa marathon och de två vanligaste frågorna jag får är hur jobbigt det verkligen är och hur ska man träna inför det. På frågan om det är jobbigt eller inte så är det klart att jag måste säga att det är jobbigt, annars skulle jag ju ljuga. Men den stora anledningen till att jag kan säga att det är jobbigt är ju att i princip alla som ställer upp springer maran så fort de kan just där just då och då är det naturligtvis jobbigt. Och sen handlar det ju om förberedelse. Ju bättre förberedd man är desto bättre klarar man också av utmaningen att springa ett marathon. Och för att förbereda sig så gäller det att träna på det som är viktigt, dvs springa och inte tro att hänga i gymmet och ”rätt” mat räcker. Att springa ett marathon är inget man gör med hjälp av en massa quick fix, vi måste träna det vi vill bli bättre på.

Och hur ska man träna inför ett marathon då? Ja, för bästa resultat tycker jag man bör utgå från varje enskild löpare. Vilken bakgrund man har inom löpning och annan träning, eventuella skadebekymmer och hur mycket tid man har att lägga på träningen. Det finns många parametrar att ta hänsyn till som man inte kunnat göra i färdiga program på nätet. Sen kan man ta personlig hjälp av någon, kanske någon som kallar sig löpcoach, och då tycker jag det är bäst om man gör det av någon som har stor erfarenhet av marathon och marathonträning och inte bara sprungit någon enstaka mara själv eller gått någon kurs. Då finns inte erfarenheten och risken är stor att du får delar av program som du kunde hittat själv på nätet eller annat standardupplägg. Vill man göra sitt träningsprogram men vill ha ett bollplank att bolla lite frågor med angående löpträning inför ett lopp eller få personligt anpassade träningsupplägg på 1-2 veckorsbasis så kan jag hjälpa till och man köper det online. Gå in här och titta vilka paket jag erbjuder och saknar ni något så bara säg till.

IMG_4187 halmstad craft er light snabbafotter

Behöver du hjälp med din löpträning? Bara lugn, jag hjälper dig!

Share Button