Några dagar efter Göteborgsvarvet skrev jag ett blogginlägg om att missa sitt mål som blev väldigt populärt och jag har fått bra feedback på det, både här via bloggen men också live från andra löpare, som nu under marathonhelgen som gick. Jag skrev blogginlägget eftersom jag märkte att många var besvikna när de missat sitt mål i Göteborgsvarvet, dvs sitt enda uppsatta mål. Jag skrev att man med fördel kan ha flera mål, t ex guld, silver och brons och efter feedback har jag också hört hur man kan vinkla detta på olika bra sätt som jag tänkte utveckla nu.

Jag tror att om man bara har ett mål så är det lätt till att målet man sätter upp är ”guld-målet”, dvs ett högt mål som man kanske inte har så lätt för att klara. Alltså är det lätt till att man missar det och missar man sitt mål blir man lätt besviken och kanske kommer in i negativa tankar vilket vi vill undvika. Sätter vi upp 3 mål så tycker jag det kan vara rimligt att guld-målet kanske är ett mål vi uppskattar att vi har 25% chans att nå, silver-målet har vi 50% chans att nå och brons-målet har vi 75% chans att nå. På så sätt klarar vi något av våra mål mycket oftare och kan lättare ta med oss det positiva från vår insats.

Om vi vänder på det och tänker att man kanske istället har en vana att sätta upp lite för lätta mål för att man inte vill riskera att missa sitt mål, ja då kanske det är brons-målet man brukar sätta upp. Men med 3 olika mål tror jag vi i större utsträckning vågar sätta upp även lite tuffare mål, som guld-mål och silver-mål och skulle vi inte nå dessa mål utan når brons-målet, så har vi ändå inte misslyckats. Vi har alltså skapat en situation där vi är beredda att våga satsa lite mer, utmana oss lite mer än när vi bara sätter upp ett mål.

Lovisa tog upp det här ämnet i sin blogg med en annan bra och intressant twist när hon kopplar mål till motivation och hållbarhet. En viktig del i varför vi sätter upp mål är att öka vår motivation och när vi uppnår våra mål fylls motivationen på och med flera mål så ökar chansen att vi når något av dem och gnistan och motivationen kan bibehållas. För finns inte motivationen där så blir det svårare och tråkigare att träna. Och det viktigaste av allt är ju att vi håller igång kontinuerligt, både för bästa resultat, men också för att vi ska må bra och orka med vårt vardagliga liv och dess utmaningar.

bild kopia 2

Förväntansfulla löpare med olika målsättningar inför årets Stockholm Marathon!

Share Button