Jag har blivit utmanad av Anna och Linn att fylla i en lista som har cirkulerat bland bloggare några dagar så många har redan fyllt i den. Men här kommer mina svar och längst ner utmanar jag några andra att fylla i samma lista.

1. Vilken typ av löpare är du? Jag är en löpare som ena dagen kan träna långt eller hårt för att en annan dag springa långsamt på en strand eller ett berg för upplevelsens skull. Men jag måste ha kul, annars går det liksom inte. Jag springer fortfarande och jagar tider på olika distanser för jag tycker det är kul. Jag har också väldigt roligt när jag får nöjet att coacha andra löpare mot deras mål, oavsett mål.

2. Hur länge har du löpt? Den frågan brukar jag knappt vilja svara på för jag känner mig som en udda fågel jämfört med alla de som börjat springa ganska nyligen, typ under de senaste 10 åren. När jag var liten så kom jag till ett skede där jag slutade med andra idrotter och började springa istället och sprang då också min första halvmara och det var 1986. Lilla killen sprang på 1:44 och alla verkade nöjda med det utom lilla killen själv. 3 år senare hade jag 1:22 i samma lopp. Jag har alltså sprungit väldigt länge men det har också gett mig en väldigt bra praktiskt erfarenhet som är svår att läsa sig till, vilket jag har med mig i bagaget när jag coachar andra.

3. Hur mycket löper du per vecka? 
Jag har alltid varit dålig på att registrera kilometrar i min träning och sedan jag började springa för att coacha andra, företag och privatpersoner, så skulle jag för att svara bra på frågan behöva dela upp det i hur mycket jag springer för egen del och hur mycket jag springer med/för andra. Men om jag bortser från det jag springer med/för andra så skulle jag gissa att jag nu ligger på 4-6 pass i veckan och kanske 4-7 mil i veckan. Sedan händer det naturligtvis att vissa veckor kommer över 10 mil också, men det hör inte lika mycket till vanligheterna.

4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?
 Det där är en svår fråga, det kan variera väldigt mycket. Både beroende på tid på året och hur långt jag ska springa. 4:00 fart kan just nu kännas ganska okej, men det betyder inte att jag kan springa hur långt som helst i den farten heller. Ibland hör man talas om folk som säger att ”i den här farten skulle jag kunna springa hur långt som helst”, men man blir faktiskt väldigt trött i längden oavsett vilken fart man håller.

5. Vad måste du ha med dig på ett pass?
 Ska jag springa måste jag ha skor på fötterna, springa barfota är inte min grej mer än på stranden men det räknar jag inte för de gångerna de händer är det mer ”just for fun” än som ett riktigt pass. Numera har jag också väldigt ofta med mig min iPhone, både som säkerhet, karta, kamera, telefon och om jag någon gång skulle få för mig att lyssna på något när jag springer.

6. Varför springer du? 
Det där är en fråga jag får ibland. Och med tanke på att jag snart sprungit i 30 år varierar säkert svaren också. Men jag gillar att vara ute, röra på mig (jag är ganska rastlös av mig) och sen kan jag inte låta bli att säga för resultatens skull heller. Eller, jag kanske inte springer för resultatens skull, men jag skulle nog inte kunna springa utan att ibland få göra något där det kommer in ett resultat i bilden, är ni med på skillnaden? De senaste åren har det tillkommit nya ingredienser i svaret och det ena är att för att upptäcka världen, jag springer gärna utomlands som en mara i Boston, i bergen i alperna eller på en solig sandstrand. Och det sista jag måste nämna är för att kunna coacha andra löpare. För coacha och stötta andra löpare i olika former är så jäkla kul att jag gärna skulle göra det även om/när jag själv trappar ner med min egen löpning.

7. Har du någon gång ljugit för att få springa?
 Nej, inte vad jag kan komma på i alla fall. Att ”få” springa har nog aldrig varit ett problem. Det enda jag kan komma på är om jag någon gång har sprungit trots att jag kanske var lite för förkyld eller hade lite ont någonstans men sprang ändå, men i så fall har jag mest lurat mig själv. Men jag brukar ha ganska lätt för att avstå löpningen så jag tror inte det varit så ”illa”.

8. Hur ofta köper du löparskor?
 ”Bara när jag måste”, var det någon som svarade och jag kan väl hålla med. Det är bara det att jag ”måste” väldigt ofta. En av favoritskorna kan ju faktiskt ha kommit ut i en ny kul färg, det var så jag köpte mina senaste löparskor i New York för en vecka sedan. Sen kan jag vara grymt bra på att spara gamla löparskor också, jag sparar alla ett tag, när jag måste slänga lite så sparar jag gamla favoriter i alla fall. Om jag gissar så har jag inte problem med att plocka fram 25 par löparskor. Men som sagt, jag har sprungit länge och det finns spadade skor som jag hade innan milleniumskiftet, dvs långt före de flesta började springa. Skon jag fortfarande kan dra fram och skulle kunna tänka mig att springa i heter Asics Gel Magic Racer, det hörs ju på namnet hur vass den är, köpt i New York för väldigt många år sedan.

9. Var/hur handlar du din löputrustning? Jag vet oftast ganska väl vad jag vill ha och jag har svårt att lita på folk i butik, vem vet vad de kan egentligen? Det har genom åren hänt många gånger att både jag och bekanta har fått felaktig hjälp i butikerna så förtroendet har helt enkelt minskat. Och eftersom jag vet vad jag vill ha så köper jag det ofta på nätet, från Europa, USA eller Japan.

10. Dygnets bästa springtid?
 Eftermiddag/kväll helt klart, men kanske mest för att det praktiskt ska funka bra med annat man håller på med. När det är läger eller lopp eller generellt när jag springer i grupp så kan jag gärna springa på förmiddagen, men den börjar runt klockan 9-10. Springa på morgonen vid 7 är egentligen inte min grej, men på läger är det en härlig start på dagen, bara jag kommer upp ur sängen och ut.

11. Hur ofta tävlar du?
 Det har varierat väldigt genom åren. Ett tag var det lopp i Halland nästan varje helg på sommaren, på alla möjliga distanser. Sen har det mer gått över till att jag springer längre lopp och inte lika ofta. Men jag springer gärna lopp och då gärna lopp utomlands så att intressena löpning och resa kombineras. Lopp utomlands har jag nog sprungit sen 2008 och Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet har jag sprungit sen urminnes tider.

12. Vilken är favoritdistansen?
 Jag måste säga marathon. För en långdistansare är ju marathondistansen klassisk från historien och OS och kanske då specifikt från OS i London 1908 när marathondistansen spikades till 42195 meter. Marathon är också lite mer spännande på något sätt. Millopp är tuffa för att de måste gå så jäkla fort, men det är snabbt överstökat. Halvmaran gillar jag egentligen som distans, men det blir liksom inte någon riktig grej av det, mer än distans man kan springa igenom och så ”jaha, okej, vad händer nu då?” Marathon är lite mer, lite mer spännande, lite mer utmaning, en distans man aldrig springer på träning (om man inte är ultralöpare). Så för mig är det marathon som är distansen nummer ett.

13. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött? Nej, när jag blir trött orkar jag inte tänka på nåt. Det jag är ganska bra på, som iofs blir mindre av när jag blir riktigt trött, är att räkna på fart och tid.

14. Springer du helst i grupp eller ensam? Jag springer helst i grupp, så är det bara. Ska jag välja så är det grupp som gäller. Det finns så många fördelar med att springa i grupp. Sen betyder det inte att jag alltid springer i grupp, de flesta pass springer jag nog själv, men det är av enkelhetsskäl. Ibland när vi är på läger brukar vi prata om just att detta (att vara på läger) är grejen; man tränar, äter, sover och umgås med folk med samma intresse hela dagarna och det är så man skulle kunna tänka sig att ha det väldigt ofta. Intresset till löpningen är helt enkelt väldigt stort.

15. Hur återställer du dig efter ett långpass? Vila. Långpass är den typen av pass som jag ser till att vila och ta det lugnt efter. Ett tufft kvalitetspass kan jag bli trött efter men inte på samma sätt, ett långpass kan jag bli trött av på ett annat sätt, men det beror naturligtvis också både på hur långt jag sprang, hur snabbt jag sprang och hur tränad jag var för just distansen och farten.

16. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
 Att variera. Jag kan inte säga att jag föredrar de klassiska tusingarna eller någon annan typ av fartpass. Dels varierar det med vilken distans jag har framför mig på kommande lopp jag satsar på, men också föredrar jag att variera fartträningen för jag tror det är bäst. Jag tror att vi lätt fastnar i det vi brukar göra, typ tusingar, men varför då? Varför skulle det vara bäst? Siktar vi på 5 km eller marathon? Ett tag (för flera år sedan) sprang jag olika intervallpass varje gång jag sprang intervaller, men det gjorde jag mest för att jag inte ville kunna jämföra mig med andra tidigare pass, för jag ville inte se om jag blivit sämre. Men det gav mig en väldigt bra variation som jag tror var bättre för min träning än att fastna i träsket med tusingar var och varannan gång jag skulle springa fartpass.

17. Vilket lopp drömmer du om att springa?
 Jag har sprungit Boston Marathon och New York Marathon redan annars skulle jag säga de loppen. Swiss och Comrades skulle vara kul på ett sätt, Medoc skulle vara kul på ett annat sätt. Annars skulle jag nog säga alla möjliga lopp som går på häftiga paradisiska och äventyrliga platser, så att jag får kombinera resa och löpning på ett bra sätt.

18. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
 Hmm, det där är inget jag tänker på direkt. Men Kenenisa Bekele skulle ju vara coolt att springa med.

19. Vilka tre till fem löp- eller träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan? Jag utmanar LöparJanne, Benny, SpringaMera, LöparFia och Lisakarinmatilda att fylla i listan.

IMG_8226 boston

Boston Marathon är ett av mina favoritlopp som jag nämner i fråga 17!

Share Button