Idag är det 2 veckor kvar till Göteborgsvarvet och för er som vill satsa lite extra på just varvet är det dags att tänka till lite vad gäller träningen sista veckorna.

Eftersom jag gillar personliga träningsupplägg, för att det helt enkelt är bäst, så kan jag inte skriva exakt hur du ska göra, för det passar kanske varken dig eller någon annan till 100%. Bloggen, precis som alla andra standardupplägg, läses av många och blir därför lätt generella. Så när ni läser om löpartips som haglar ut från olika bloggare, som kanske inte ens springer själva, så glöm inte tänka själv, för de tipsen kanske inte alls passar dig och kanske till och med passar dig jäkligt dåligt. Det är trots allt du själv eller kanske din löpcoach, som har bäst koll på dig, din träning och vad du behöver för träningspass för att nå dina mål.

Men jag ska försöka formulera mig på ett sätt så att många av er som ska springa Göteborgsvarvet ändå kan se hur tipsen kan anpassas till den egna situationen.

* Med 2 veckor kvar är den allra mesta träningen gjord och nu är det bättre att träna mindre än mer.

* Ditt längsta långpass har du troligtvis redan gjort eller gör denna helgen, men efter denna helgen finns det ingen anledning att springa längre än du gjort tidigare.

* Nästa helg, alltså med en vecka kvar, kan du med fördel springa ett pass som är ”halvlångt” med lite fart. Detta skulle kunna betyda att du kan springa halva distansen av din tidigare längsta distans (upp till halvmaran) där du springer lite snabbare. T ex har du sprungit 20 km som längst kan du springa 10 km med lite fart, har du tidigare sprungit 16 km som längst kan du springa 8 km med lite fart. Många gillar t ex att springa ett lopp på ca 10 km veckan innan en halvmara.

* I veckan som kommer kan du springa något längre intervaller men inte nödvändigtvis lika fort som du gjort i dina tidigare intervaller. Försök snarare att hitta ett litet mellanting i fart och distans. T ex springer du intervaller på 3-4 minuter i 5.00-fart och 10 km i 6.00-fart kanske du kan springa 4-6 minuter i 5.30-fart. Som sagt, inga exakta siffror här, men ni förstår kanske tanken och kan omvandla den till er egen verklighet.

* I sista veckan kan man med fördel lägga in lite kortare intervaller men se upp för att springa för fort för du vill inte riskera någon sträckt baksida eller liknande. Se också till att lägga in något specifikt stretchpass, det brukar göra att kroppen känns lite bättre, man känner sig duktig och blir lite laddad för vad som komma skall.

* Dra generellt ner på mängden kilometer dessa sista två veckorna, men fortsätt gärna springa, men då i kortare pass. Våga jogga istället för att springa på, även om du känner dig i form, laddad och tycker att du kan. Det du gör för mycket innan varvet kanske du kan göra mindre på varvet.

* Det är svårt att bli så mycket bättre de sista 2 veckorna men det är lätt att fördärva hela din satsning om du kör för hårt, inte vilar tillräckligt eller något liknande.

* Och glöm inte tagga till lite, tänk på hur det kommer bli, hur det kommer kännas, hur du ska lägga upp loppet, vad du ska göra innan samma dag, hur du ska fira efteråt, osv. Alla dessa tankar som gör att du kommer in i en skön stämning och ser fram mot loppet.

Har du några specifika frågor inför Göteborgsvarvet som du vill höra mitt svar på så maila dem till mig på snabbafotter (at) gmail.com. Jag har sprungit en jäkla massa halvmaror och en jäkla massa Göteborgsvarv så jag borde ha ganska bra erfarenhet inför uppgiften och löparhelgen i Göteborg.

Salt27

Och ja, självklart ska jag också springa Göteborgsvarvet, i år igen! Det här blir kul!

Share Button