Distanspass

Distanspass, vad är det? Är det det där vanliga ”tråkiga” passet där vi bara är ute och springer en sväng? Nja, jag skulle vilja svara på ett annat sätt. För det första så skulle jag vilja säga att vi kan ju tänka oss distanspass inom andra konditionsidrotter också, som t ex cykel och längdskidåkning och har vi det lite i bakhuvudet så kommer kanske min poäng med blogginlägget bli lite tydligare.

Många löpare kommer från en bakgrund när de började springa som bestod i att de snörade på sig skorna och stack ut och sprang en runda. Hur långt och hur fort spelar egentligen ingen roll. Men de hade troligtvis en tendens till att springa ungefär samma längd på rundan i ungefär samma tempo varje gång de var ute och sprang. Och sen blev löpning lite populärare och man skulle börja springa intervaller och kanske långpass och ”allt vad det heter” och i början tänkte man kanske ”äsch, det där är inget för mig, jag är ju bara en vanlig motionär”. Men med tiden så blev fler och fler nyfikna och testade dessa lite mer annorlunda passen, som t ex intervaller, så kanske då uppfattades som roliga. Och i takt med att det nu erbjuds gruppträningar i löpning lite överallt så är det väldigt ofta intervallbaserad träning och i vissa grupperingar kanske man kör ett långpass på helgen. Men vad har hänt med det gamla vanliga distanspasset på t ex 30-90 minuter? Har det pass som tidigare var jättevanligast försvunnit ur vår träningskalender?

Tränar man 2-3 pass i veckan så är det ju helt naturligt att man vill blanda in lite intervaller och kanske ett längre pass ibland och vips så är veckan fylld och veckan efter kanske man tänker lite likadant och helt plötsligt har man inga ”vanliga” distanspass alls. Men jag tycker inte man ska glömma de viktiga distanspassen där vi samlar mängd och mycket löpspecifik styrka och koordination. Skulle vi titta på elitlöparna som kanske tränar t ex 10 pass i veckan är jag ganska säker på att mer än hälften av deras träning är distanspass och om vi då också tänker lite på cyklister och längdskidåkare så tror jag att även de har lugna distanspass som en väldigt stor del av sin träning. Och skulle vi ta in skaderisker och annat i detta så tror jag de oftare kommer från de mer specifika passen som intervallträning och långpass jämfört med ”den vanliga” distanslöpningen.

Så dagens tips, som säkert kan få vara hela helgens tips, är att inte glömma distanspasset. Distanspasset där du samlar mängd och blir bättre på att göra de löpspecifika rörelserna. Så oavsett om du gör det ensam eller i grupp, våga sticka ut och bara springa en distansrunda, ibland behöver träningen inte vara konstigare än så.

IMG_4187 halmstad craft er light snabbafotter

Distanslöpning vid havet gillar jag!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

4 kommentarer

  1. Kul att du tar upp det, satt faktiskt och pratade om detta med en kollega idag. Men vi båda försvann i den förvirrande diskussionen. Men efter ditt inlägg så klarnade det lite, tack =)

  2. Hej! Brukar du köra med pulsklocka? Ungefär vilken procent av maxpuls ligger du på vanliga distanspass och långpass? Tack för bra blogg! Signe

  3. Mari: Bra tajming alltså! :-)

    Signe: Kul att du gillar bloggen! När det gäller puls är det något som det finns många åsikter om och många riktlinjer om, men dessa riktlinjer är generella och vi är alla olika som individer. Av alla blogginlägg man vill göra så är detta något jag vill skriva ordentligt om när tid finns, så nu här svarar jag lite mer generellt. Jag skulle kunna säga att 50-65% av maxpuls är långpass och 60-75% av maxpuls är distanspass. Men som sagt, längre dialog om detta får komma i ett inlägg senare, håll ut! :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *