Så, då var jag hemma i Sverige igen och innan vi stänger den här veckan och siktar in oss på nästa vecka ska jag skriva det utlovade inlägget om Prags halvmara och varför jag gillar det. Det blir ingen längre roman utan snarare en uppställning i punktform känns mer passande så nu kör vi lite allmänna reaktioner från både detta och tidigare år:

 • Den ligger alltid vid den här tiden på året vilket passar bra för den som vill ha en relativt tidig halvmara att sikta in sig på.
 • Med tanke på att den ligger vid den här tiden på året har våren kommit längre i Prag än i Sverige och vädret är alltså lite skönare, även om jag har varit med om alla möjliga väderförhållanden denna helgen i Prag.
 • Loppet går på lördagen med start klockan 12:00 vilket gör att man enkelt kan åka ner fredag eftermiddag och hem söndag, så det är enkelt. Man blir också ”klar” med loppet i bra tid och har resten av lördagen och söndagen på sig till att göra vad man vill i Prag jämfört med om loppet hade gått tidigt söndag morgon och lördagen lite grann hade ”försvunnit” i laddningen.
 • Det är en ganska platt bana även om det är en del gatsten och lite spårvagnsspår som kan irritera. Och det är klart att det irriterar mig också, men så jättefarligt tycker jag inte att det är trots allt.
 • Banan går väldigt mycket fram och tillbaka och i en del kringelikrokar och innehåller både okej sträckningar men också mindre roliga sträckningar. Mellan 15-20 km är det inte jättekul och där kanske man också är som mest trött.
 • Det är mycket folk som springer och eftersom det bara finns en distans att välja på så blir det ingen spridning på folket över dagen utan alla gör sitt lopp samtidigt.
 • Gatan där starten går är inte jättebred men alla kommer iväg och även om det tar några minuter för alla att passera startlinjen så var reaktionen ändå att när man passerat startlinjen är det ingen direkt uppenbar trängsel och det går att springa från start och förhållandevis i den fart man själv vill.
 • Publikstödet vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Och det är inte för att det är dåligt utan för att jag själv är så inne i mitt lopp så jag märker det inte så mycket. Men visst är det en del folk utmed banan, men det finns också mindre roliga partier där det inte finns någon publik.
 • Det känns som organisationen funkar väldigt bra och det har jag tänkt på tidigare år med. Innan loppet  märks det inte mycket av det och efter loppet är de snabba på att återställa allt.
 • Det finns gott om bajamajor. Kanske en ”skitsak” att ta upp, men eftersom vi i gänget alla reagerade positivt på det så tycker jag det kan vara värt att nämna. Gott om dem och därmed inga långa köer. Det här känns som många svenska lopparrangörer kan bli bättre på.
 • Det känns som att Prags innerstadskärna där start och mål ligger, väldigt nära gamla stan gör att det är väldigt enkelt att ta sig dit man behöver, både när det gäller för loppets del men också för helgen i övrigt. Lite negativt dock eftersom de har flyttat nummerlappsutlämningen till en bit bort jämfört med att den tidigare varit vid start och mål, bökigare nu alltså när det ”kräver” taxi eller spårvagn för att hämta nummerlappen.
 • Det är enkelt att resa till Prag, mer än ett flygbolag tar dig dit direkt från Sverige och det är ganska prisvärt och det är även hotell, mat och dryck. Och det är klart att detta känns som en extra bonus när man är utomlands.

Summa summarum känns det ungefär som efter tidigare år och de andra i gänget verkade hålla med om att hit kan vi åka och springa igen. Och bättre betyg än så kan man väl knappt begära.

bild 1

Redo för start!

IMG_7368

Snabba fotografen hann få mig på bild efter första milen på 38:45

Share Button