När jag skriver ett blogginlägg om vila kan jag tänka mig att jag brukar börja med att säga något i stil med att jag har sagt det förr och jag säger det igen, typ. Och nu känner jag att det är dags för en påminnelse igen.

I mitt jobb som löpcoach kör jag inte bara löpning med grupper och klasser eller träffar privatpersoner eller grupper för löpteknik, jag hjälper också löpare med träningsprogram för att nå sina mål. Personligen tror jag att ett bra träningsupplägg är det som mest bidrar till framgång i löparskorna, men det var inte det jag skulle prata om nu. Löpare som ber mig om hjälp med träningsupplägg behöver jag inte tjata på att de ska ta sig ut och springa, oavsett väder, oavsett årstid. Det är snarare så att de tycker att de kan träna ett visst antal gånger i veckan, även om de knappt gjort det tidigare. Och hittar de en ”ledig” dag vill de gärna fylla den med lite träning, på något sätt, något litet bara.

Att vila kan vara svårt för den som vill mycket. Och precis som det inte ger jättemycket att som löpcoach säga ”heja heja” eller ”pepp pepp” till någon som behöver konstruktiv feedback så hjälper det sällan att säga ”ta det lite lugnt nu och vila gärna en dag” till någon som vill träna. Man måste ta fram sin erfarenhet som löpare och löpcoach och berätta och vinkla informationen på olika sätt så att löparen verkligen förstår. Och ja, det händer att folk tycker att jag är sjukt pedagogisk vid denna typ av tillfällen.

NYC 133

Share Button