Det är kvällen före första söndagen i mars. Ni vet vad det betyder, kvällen före Vasaloppet. Nu när klockan närmar sig 23 känner jag en viss sympati. Ska man åka Vasaloppet innebär det troligtvis att man måste gå upp någonstans runt 02:30-05:00, lite beroende på var man bor och i hur god tid man vill vara till starten.

Jag har åkt de 9 milen mellan Sälen och Mora och jag vet hur känslan på morgonen är. Man har packat sin väska dagen innan, man vet vad man ska ha på sig, man klär på sig understället, tar sig till köket, försöker öppna ögonen och få i sig några skedar gröt, men det går sådär. Om man ens får för sig tanken att käka en macka märker man snabbt att en macka bara växer i munnen vid den tiden på dygnet.

När man till slut är på väg till start, fryser man egentligen redan från start, och då menar jag inte loppets start, utan redan när man lämnar ytterdörren till huset där man bor. Framme vid startområdet ställer man sig i en superlång kö, bara för att få komma in i sin startfålla så att man kan lägga skidorna på en plats. Sen gäller det att hålla koll på var man la dem. För sen gäller det att gå på toa, hoppa runt lite överallt, kanske värma sig vid en brasa och bara vänta på att klockan ska gå och det ska bli dags för start.

Men det finns också något helt fantastiskt med att stå vid Vasaloppsstarten. Stockholm Marathon i all ära, med känslan och stämningen inför Vasaloppet är svårslagen, av någon anlednings som jag egentligen inte kan beskriva. Det finns en sådan gemenskap, en sådan känsla av en dags utmaning inför starten på Vasaloppet. På maran känner jag inte att jag har dagsutmaning framför mig, kanske för att jag har bättre koll på vad som väntar och att jag är i mål på några timmar, i förhållande till Vasaloppet.

Hur som helst, Vasaloppet har alltid varit något speciellt, oavsett om jag står på startlinjen eller inte. Och nu laddar jag hemma i soffan för en lång härlig söndagsförmiddag framför TV’n. Och går allt som tänkt, så kör jag också ett längre pass under Vasaloppssöndagen, men i löparskor.

IMG_3804 halmstad snabbafotter

Share Button