I det här blogginlägget kastar jag mig egentligen utanför mitt kunskapsområde, men tanken är inte att jag ska komma med några konkreta förslag på åtgärder utan snarare belysa ett viktigt faktum som ofta lätt glöms bort. Det jag menar är vad vi tänker och hur vi agerar när vi får en känning någonstans eller kanske lite värre än så, vi känner helt enkelt att en skada är på gång eller har inträffat.

Jag tar ett exempel. Om jag börjar känna något i ena vaden så är ju kanske den naturliga tanken att jag måste ta hand om vaden lite extra, stretcha mer och kanske rulla på en foamroller. Och visst, det kanske kan hjälpa lite i form av något lindrande, men bara för att känningen kommer från vaden så behöver inte det betyda att uppkomsten till känningen också kommer från vaden. För mycket i kroppen hänger ihop, så det är inte varken konstigt eller ovanligt att uppkomsten till känningen/smärtan i vaden kommer från någon annan kroppsdel. Så även om man med egna medel försöker åtgärda sitt problem i vaden genom att stretcha och foamrolla vaden så kanske det bara hjälper för stunden. Men kommer känningen/smärtan från någon annan del i kroppen så är det ju inte så konstigt att man behöver behandla kroppsdelen där uppkomsten till där känningen/smärtan kommer ifrån. Och för att få en diagnos och kanske behandling av detta behövs ofta utbildad expertis, till exempel en naprapat. Vi som personliga tränare inom löpning (löpcoacher) och jag tror inte heller andra generella personliga tränare, varken bör eller får ställa diagnoser eller försöka ge sig på någon behandling. Visst kan vi nämna något tips om det är så att vi själva känner igen symptomen om vi själva haft liknande, men jag tycker personligen inte att vi ska ge oss ut på djupt vatten, snarare att vi kan tipsa om någon bra expertis vi känner till. Men det är väldigt lätt hänt att någon form av pt gärna svarar ”så gott man kan” för ofta vill man ju hjälpa till, men många gånger tycker jag det är bäst att hänvisa till utbildad personal. För att snabbt få hjälp av utbildad personal, jämfört med gissningar från lekmän, kan minska både hur allvarlig skadan hinner bli och även åtgärdstiden.

Så när ni känner att något inte står rätt till, se till att fråga och ta hjälp av utbildad personal för bäst och snabbast hjälp och även eventuell åtgärdstid. Visst, det kostar en slant, men det blir inte billigare om du går och väntar och kanske får felaktiga gissningar från individer utan relevant utbildning.

Copperhill Åre 13

”Snillen” spekulerar!

Share Button